miercuri, 25 aprilie 2012

Patronul Chimcomplex vrea o companie naţională de chimie


Stefan Vuza
Omul de afaceri Ştefan Vuza, care controlează Grupul Societăţile Comerciale Române (SCR), din care face parte şi societatea Chimcomplex Borzeşti, propune crearea unei companii naţionale de chimie. Această idee apare în declaraţiile făcute pentru Ziarul Financiar, după ce o altă unitate din SCR, AISA Invest, a depus oferta preliminară, neangajantă, pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni ale societăţii Oltchim, din Râmnicu Vâlcea, un fabricant de produse clorosodice, aşa cum este şi Chimcomplex. Ştefan Vuza a precizat că ideea companiei naţionale îi aparţine şi are la bază modele din Polonia şi Germania.
Termenul pentru depunerea ofertelor angajante pentru Oltchim este sfârşitul lunii mai, dar proprietarul SCR a recunoscut că totul depinde şi de ceea ce se va cere prin caietul de sarcini al licitaţiei. Dacă se vor cere investiţii foarte mari, SCR nu le va face, pentru că nu dispune de atîta capital. Ştefan Vuza are o opinie personală despre modul în care poate fi rentabilizat Oltchim, care acum are mari datorii, faţă de Chimcomplex, un combinat mai mic, dar profitabil.
Şi investitorii de la Rafo Oneşti, vecină cu Chimcomplex, au avansat, la un moment dat, ideea înfiinţării unei companii naţionale de petrochimie, în care erau văzute şi Rafo şi Oltchim.
Compania AISA (Agenţia de Investiţii, Servicii şi Afaceri), cu sedii în Cluj-Napoca şi Bucureşti, a fost înfiinţată în anul 1998 şi coordonează Grupul SCR. Ea oferă servicii de consultanţă şi management în afaceri la toate nivelele de activitate, dar strategia ei managerială vizează în primul rînd armonizarea mediului extern al Grupului SCR (economic, competitiv, tehnologic etc.) şi a mediului intern (structură, resurse, climat şi cultură organizaţională, stil de management etc.) printr-o monitorizare continuă a evenimentelor şi tendinţelor interne şi externe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu