Consiliul Local al municipiului Onești a aprobat noile documentații tehnico-economice și indicatorii tehnico-economici în faza DALI (documentație de avizare a lucrărilor de investiții) pentru lucrările de modernizare și de dotare a Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti” și pe cele din proiectul pentru modernizarea infrastructurii din zona Orizont- Strada Mercur și amenajarea Pieței Casei de Cultură. A fost necesar ca vechile documentații, aprobate în anul 2018 pentru aceleași proiecte, să fie actualizate, datorită modificărilor de prețuri și tarife survenite până acum. La ședința Consiliului Local a fost prezent și vicepreședintele Consiliului Județean, Gelu-Ionuț Panfil.
Cele două proiecte supuse analizei sunt cele mai importante, ca valoare a finanțării cu fonduri europene în Onești, după proiectul derulat în municipiu de compania RAJA Constanța (de peste 58 de milioane de euro), care a preluat sistemul de alimentare cu apă și sistemul de canalizare, proiect prin care în prezent se fac și ample lucrări de înlocuite a rețelelor vechi de zeci de ani.
Valoarea totală a celor două proiecte este de aproape 40 de milioane de lei, din care pentru biblioteca municipală peste 19 milioane de lei, iar pentru modernizarea zonei din fața Casei de Cultură aproape 15 milioane și pentru Zona Orizont circa cinci milioane, în total peste 20 de milioane de lei.
„Acest proiect – a precizat primarul Laurențiu Neghină – primește cea mai mare finanțare de la Consiliul Județean din istoria municipiului nostru. Dar, noi, la Onești, am depus în ultimii doi ani și alte proiecte pentru municipiu, în valoare de circa 250 de milioane de lei, din care la 70-80% am credința că vom și obține finanțare.”
Consiliul Local a mai aprobat, în acest context, și asocierea municipiului cu județul Bacău pentru cofinanțare în proiectul „Îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici și mijlocii din România – Proiect municipiul Onești”. Inițial această asociere a fost aprobată și de Consiliul Județean.
Pentru modernizarea Pieței Casei de Cultură și a zonei Orizont se au în vedere lucrări la partea carosabilă, la rețeaua de trotuare și alei pietonale, la dotarea cu mobilier urban, la înlocuirea pavajului Pieței și la amenajarea spațiilor verzi din jurul Casei de Cultură, dar și la realizarea iluminatului ornamental și construirea unei noi fântâni arteziene etc. Noul DALI al proiectului de infrastructură este, astfel modificat față de varianta de acum patru ani.
Gelu Panfil: „Dovedim, astfel, că la Onești se poate. Pentru că aici oamenii sunt puși deasupra intereselor personale și orgoliilor. Municipiul poate fi dat ca bun exemplu pentru tot județul. Consiliul Județean s-a implicat și în alte proiecte derulate în Onești, precum cele de la spital sau de la reabilitarea Străzii Industriilor, proiect de 27 de milioane de lei, și a altor străzi. În proiectul analizat acum, cu cele două obiective, se intrase în criză de timp, dar am găsit soluția pentru a le derula. Dar Consiliul județean este și va rămâne cel mai mare integrator de proiecte din județ”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu