duminică, 7 august 2022

Chimia unei pasiuni de o viață

Am avut onoarea și bucuria de a-l cunoaște pe cel care a fost directorul cu cea mai mare experiență, de 55 de ani, în tehnologia și managementul industriei chimice și petrochimice din România. Și îndrăznesc să spun că am simțit și prietenia lui. Este dr. ing. Virgiliu Băncilă, cășunean prin origine, dar o viță întreagă pe frontul chimiei oneștene, la Combinatul Chimic Borzești, astăzi societatea Chimcomplex ale cărei existență și realizări sunt legate puternic și de profesionalismul celui care i-a condus destinele o jumătate de secol.

Acum, după 55 de ani de muncă, Virgiliu Băncilă s-a retras în oaza de liniște binemeritată a vieții.

L-am cunoscut pe când era director tehnic al combinatului din Borzești. M-a impresionat mereu cu siguranța și coerența pe care o afișa atunci când vorbea despre munca sa, despre combinat, despre tehnologiile momentului într-o industrie în care se naște în bună măsură viitorul. Virgiliu Băncilă este un om plăcut, un bărbat șarmant, în preajma căruia te simți minunat. Când vorbește are un fel special de a construi frazele, de parcă vrea să îmbrace exact cum se cuvine ceea ce vrea să spună. Are un fel misterios de a te face să înțelegi profunzimea cuvintelor. După ce stăteam de vorbă, articolele mele erau gata scrise parcă, nu trebuia să mai rearanjez nimic.

L-am urmărit permanent în ceea ce a făcut la Borzești, pentru că devenise directorul general al întreprinderii căreia după 1995 i-a imprimat o evoluție revoluționară, în timp ce alte întreprinderi, unele chiar din Onești, și alte industrii începeau să dispară de la noi. Combinatul chimic din Borzești nu a avut o astfel de soartă, pentru că directorul ei general și echipa sa au știut să aducă tehnologii moderne acolo unde cele vechi deveniseră, dintr-odată, „energofage”, depășite. Prin acestea combinatul a rezistat. În 2003 a fost preluat de omul de afaceri Ștefan Vuza. Virgiliu Băncilă a rămas la post, a devenit chiar mâna dreaptă a noului proprietar, iar acum Chimcomplex este un grup industrial puternic, prin preluarea a ceea ce s-a meritat din fostul Oltchim, un grup care constituie deja germenele Companiei Române de Chimie.

Portret pe pagina de internet a Chimcomplex

„Virgiliu Băncilă a fost director tehnic și de producție al Combinatului Petrochimic Borzești (CAROM-RAFO-CHIMCOMPLEX) timp de zece ani (1980-1989), director general al Chimcomplex timp de 20 de ani (1990-2009), președinte al Consiliului de Administrație al Chimcomplex timp de 9 ani (2009-2018) și vicepreședinte al Consiliului de Administrație al Chimcomplex din 2018 până în 2022.

A fost președinte executiv al Grupului SCR (Societățile Comerciale Române) șapte ani (2011-2017) și președinte al consiliilor de administrație al altor companii din SCR.
A coordonat activitatea de cercetare-dezvoltare și de investiții la marile obiective din Combinatul Petrochimic Borzești și Chimcomplex: Soda II, Grupul CIAN-Erbicide, Sodă III, Fungicide tiocarbamice și Electroliza cu membrană de ioni (Soda M) etc.

Este autorul a 27 de patente de invenții pentru instalații și tehnologii chimice (Alcool izopropilic, PVC – Suspensie, Acetilenă din gaze naturale, Catalizatori de hidrogenare, etc), majoritatea aplicate în Chimcomplex.

În anul 2001 a obținut titlul de doctor în chimie la Institutul Politehnic Gheorghe Asachi din Iași.

A absolvit mai multe cursuri de management în țară și în străinătate care i-au permis că conducă și să restructureze activitatea Chimcomplex.
Proiectele remarcabile la care a participat rămân: Soda M, instalațiile de cogenerare (energie electrică și abur tehnologic) și pregătirea achiziției activelor operaționale de la Oltchim, precum și integrarea acestora pentru valorificarea sinergiilor celor două platforme industriale Borzești și Râmnicu Vâlcea.

Talentul managerial, de construcție și conducere a echipelor de proiect caracterizează întrega sa activitate.”

La mulți ani, domnule Virgiliu Băncilă, cu ani frumoși și liniștiți în retorta unei vieți dedicate sublim, cu pasiune, chimiei românești!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu