Radu Georgescu
Pentru atingerea obiectivelor de reciclare impuse de Uniunea Europeană, Unitățile Administrative Teritoriale (UAT) au alocate peste 260 de milioane de euro prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) și prin bugetul de stat. Pentru a rezolva problema deșeurilor, este recomandată instalarea unor puncte de colectare a acestora - insule ecologice digitalizate, care pot fi subterane, semiîngropate sau supraterane. În acest sens, primăriile pot accesa fonduri nerambursabile pentru a instala între 25 și 300 de sisteme de colectare, în funcție de numărul de locuitori.
Până în 2025, trebuie construite 565 de centre de colectare pentru comunităţile mici şi medii, dar şi 7 centre integrate de colectare a deşeurilor. Totodată, pentru atingerea obiectivelor vor fi instalate, până în 2026, aproape 13.800 de insule ecologice digitalizate pentru colectarea selectivă a deşeurilor menajere şi de ambalaje, care vor putea fi monitorizate de autorităţi de la distanţă.
Costul unitar al unei eco-insule este de cel mult 14.550 de euro, fără TVA. Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA, iar numărul de eco-insule solicitate este corelat cu numărul de locuitori ai UAT beneficiară.
Conform ghidului specific Componenta C 3 a PNRR – Managementul deșeurilor, localitățile sub 20.000 de locuitori pot primi fonduri pentru maxim 25 de eco-insule digitalizate. Orașele cu până la 50.000 de locuitori au alocate maxim 50 de eco-insule digitalizate, iar cele cu până la 100.000 de locuitori pot instala maxim 100 de eco-insule digitalizate. În cazul localităților cu până la 200.000 de locuitori, numărul maxim de eco-insule digitalizate ce pot fi instalate este de 200, respectiv maxim 300 de eco-insule pentru orașele cu peste 200.000 de locuitori.
Instalarea insulelor ecologice permite primăriilor să obțină economii însemnate în ceea ce privește costurile de curățenie a localităților, sume care pot fi dirijate către alte activități importante.
„Insulele ecologice sunt fie platforme subterane, fie containere semiîngropate sau sisteme supraterane. Ele permit colectarea selectivă a deșeurilor de hârtie și carton, de plastic, de metale sau sticlă, a deșeurilor biodegradabile și a celor reziduale. Insulele sunt realizate din materiale solide și sunt etanșe, astfel că nu pot fi vandalizate, iar mirosurile neplăcute sunt izolate” - explică Florin Vulpe, expertul Best Tools Company în materie de sisteme pentru managementul deșeurilor.Adeptă a principiului de „Oraș Inteligent” (Smart City), Best Tools pune la dispoziția contractorilor și instalațiile și consultanța, training-ul și service-ul la nivel național. Firma bucureșteană a instalat insule ecologice digitalizate în București, Cluj-Napoca, Zalău, Baia Mare, Alba Iulia, Florești, Turda, Tășnad, Luduș, Cernavodă etc.
Compania poate instala sisteme supraterane, platforme subterane (formate din 2 sau 4 coșuri de inserție din inox, aflate la suprafață, iar pubelele/containerele de gunoi sunt poziționate în subteran) și containere semiîngropate pentru colectarea selectivă a deșeurilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu