luni, 6 iunie 2022

Cel mai bun fasonator mecanic băcăuan este de la Fântânele

C. Drăghici, Compot Romică și A. Vartolomei
Reprezentantul Ocolului silvic Fântânele, Compot Romică, a câștigat etapa județeană a Concursului profesional „Cel mai bun fasonator”. Pe următoarele locuri s-au situat Costel Drăghici (OS Mănăstirea Cașin) și Adrian Vartolomei (OS Târgu Ocna). Câștigătorul concursului va reprezenta Direcția Silvică Bacău la etapa națională, care va avea loc, în acest an, în județul Neamț.

La concurs, organizat în condiții excelente la Pralea, în Ocolul silvic Căiuți, condus de ing. Relu Orândaru, au participat concurenți din toate cele 14 ocoale ale Direcției Silvice Bacău. Întrecerea celor mai buni fasonatori mecanici din județ a fost arbitrată și în acest an de prof. ing. Cristian Cosma, de la Colegiul Silvic „Transilvania” Năsăud, iar președintele Comisiei de organizare a fost dr. ing. Marius Iftime. La eveniment a fost prezent și ing. Silviu Geană, liderul Federației Naționale a Sindicatelor Silva și al Sindicatului Silvicultorul din Bacău, precum și o parte dintre șefii de ocoale silvice din județ.

Premianții și organizatorii
Și în acest an concurenții au susținut cinci probe, toate în poligonul special amenajat. Aceste probe au fost pregătirea fierăstrăului mecanic, tăierea combinată și tăierea de precizie a unui trunchi de copac, doborâtul arborilor (pe simulatorul din poligon), precum și curățatul arborilor de crăci. Au fost măsurate acuratețea tăieturilor și caracteristicile lor tehnice, timpii operațiunilor, respectarea regulilor de securitate și de protecție a muncii, dar și utilizarea corectă a echipamentului de protecție. „Probele - a explicat arbitrul concursului - măsoară abilitățile concurenților de a tăia cât mai exact buștenii, cu respectarea unor caracteristici dimensionale ale tăieturilor și care conferă și siguranță și securitate în muncă, dar și o depreciere cât mai scăzută a lemnului recoltat”. Departajarea au făcut-o abilitățile pe care le-au dovedit fiecare concurent.

I-am văzut an de an pe fasonatorii mecanici din județ întrecându-se în acest concurs la mai multe etape județene, dar și la o etapă națională. De atunci i-am supranumit pe acești profesioniști „chirurgii pădurilor”, pentru măiestria cu care pot tăia un arbore și după cât de fin „feliază” și curăță, la final, trunchiurile tăiate.

„Meseria de fasonator mecanic - spune Marius Iftime – este, poate, una dintre cele mai grele din sectorul forestier, cu riscuri de cele mai multe ori inevitabile. De aceea, pe lângă îndemânarea concurenților urmărim și respectarea comportamentelor adecvate la locul de muncă”.

La finalul concursului, Silviu Geană le-a vorbit colegilor băcăuani despre importanța concursurilor profesionale în silvicultură, dar și despre problemele prin care trece, acum Regia Romsilva și despre necesitatea aplicării unei strategii unitare în exploatarea pădurilor României. De asemenea, Silviu Geană s-a referit și la preocupările Federației Silva pentru reglementarea situației salariaților Romsilva.

Liderul Federației a acordat un interviu ziarului Deșteptarea, pe care îl vom publica integral în zilele următoare.

Ing. Silviu Geană: „Îmi doresc ca astfel de concursuri să ni-i arate pe cei mai buni dintre profesioniștii noștri, inclusiv la întrecerile internaționale. Ediția națională 2023 a Concursului fasonatorilor mecanici va fi organizată din nou în județul Bacău și vrem să-i avem alături și pe colegii noștri din Republica Moldova. Noi avem deja exemple de cei mai buni fasonatori în concursurile internaționale, dar care au preferat să lucreze în alte țări din cauza salarizării din silvicultura României.”


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu