joi, 5 mai 2022

Carte-eveniment despre un intelectual ținut sub lupa Securității

Autorul, vorbind despre cartea sa
De sub teascurile tipografiei Agrafa Print a apărut, recent, o carte-eveniment scrisă de un tânăr pasionat, între altele, de istorie și diplomație internațională, dar și de adevăr. Cartea este „Un intelectual sub lupa Securității. Documente, mărturii și interviuri” (Editura Astra Museum, Sibiu, 2022), iar autorul ei lectorul univ. dr. Paul-Claudiu Cotârleț. Remarcabila lucrare este dedicată, așa cum spune și titlul ei, unui intelectual a cărui viață și carieră s-au aflat permanent sub lupa organelor de securitate ale regimului comunist, profesorul Mihai Iscu, originar din comuna Poduri.

Despre lucrare au vorbit conf. univ. dr. Cristina Cîrtiță-Buzoianu – prorector pentru programe de cercetare la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, care a și moderat strălucit dezbaterea,  Diana Narcisa Miclăuș – primarul comunei Poduri, Sulfina Barbu – membră a Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), Alexandru Bulai – președintele Filialei județene Bacău a Asociației Foștilor Deținuți Politici din România și părintele Alexandru Maxim – finul de cununie al lui Mihai Iscu.

De ce o carte despre Mihai Iscu?

Profesorul Mihai Iscu a fost bunicul matern al autorului cărții și a trăit în comuna Poduri, aflată în coasta Moineștiului. Lansarea cărții a avut loc, astfel, chiar în această localitate, în fața unui numeros public, în care am văzut reprezentanți ai mediului academic, ai mediului politic și de afaceri, dar și ai Filialei Bacău Cultul Eroilor.

„De ce o carte despre Mihai Iscu? – s-a întrebat, retoric, la evenimentul de lansare, chiar autorul lucrării. Bunicul meu a fost unul dintre cei care au reușit să învingă Securitatea, dar nu cu armele ei, ci pe baza unor principii caracterizate de onestitate, de erudiție, dar și de caracteristica specific românească «A face haz de necaz». Toate aceste trăsături se regăsesc în cartea mea. Bunicul a fost o personalitate marcantă a comunității sale și a șlefuit destine”.

Cartea prezintă personalitatea complexă a profesorului Mihai Iscu. „A fost un patriot care a înțeles să lupte împotriva comunismului, dar nu a fost un disident – a subliniat conf. univ. dr. Cristina Cîrtiță-Buzoianu. El doar s-a opus regimului și a creat o rezistență la ideile comuniste, a fost un opozant declarat al unui regim barbar. Era un idealist, dedicat libertății de gândire și neîngrădirii de orice fel”.

Cine a fost Mihai Iscu? Descoperim chiar în carte trăsăturile sale definitorii: un intelectual de marcă, un țăran iubitor al patriei, un experimentalist, un luptător, un iubitor de frumos. Le descoperim și din interviurile cu fiica lui, Mihaela, cu unii dintre membrii familiei lărgite și cu unii dintre colegii săi.

Istoria din spatele paginilor cărții

Înainte de a urmări evenimentul de prezentare a cărții, am avut curiozitatea să aflu mai multe despre autorul ei și, astfel, am remarcat, din mai multe surse, efortul pe care l-a făcut pentru a se documenta. A stat de vorbă cu mulți dintre cei care l-au cunoscut pe Mihai Iscu, a vizitat inclusiv Liceul de stat „Sf. Nicolae” din Gheorgheni, în care a studiat bunicul său, a cercetat atent numeroase documente aflate acum la CNSAS și în arhiva familiei, a vizitat muzee și instituții dedicate istoriei comunismului din țară și din străinătate.

Despre cercetarea făcută de Paul Cotîrleț la CSAS a vorbit chiar Sulfina Barbu: „Un tânăr, Paul Cotîrleț, a avut curajul să vină la CNSAS să caute dosarele de urmărire a bunicului său întocmite de Securitate. Comunismul a pedepsit oamenii pentru convingerile lor, pentru că erau intelectuali, pentru că proveneau din familii înstărite sau pentru că nu acceptau ideile comunismului. Paul Cotârleț a studiat astfel de documente, deci lucrarea lui este una obiectivă”.

În anul 2009, Paul Cotîrleț a urmat un curs al Școlii de vară a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Tema cursului a fost tocmai „Experiența unor detenții politice”, pentru care Paul Cotîrleț a candidat cu două interviuri cu persoane care au trecut printr-o astfel de experiență. Unul dintre ele era, imaginar, cu bunicul său Mihai Iscu, decedat în anul 2007.

Vremea profesorului Mihai Iscu, alta decât a Securității

Alexandru Bulai la tribuna evenimentului
Alexandru Bulai, el însuți deținut politic, a vorbit despre ce a însemnat Securitatea pentru mulți dintre românii perioadei 1945-1989. „În regiunea Poduri și pe lângă Moinești – a spus vorbitorul - au trăit români adevărați. Nu s-au temut că erau sortiți lichidării”. Astfel, a evocat și mărturiile lui Mihai Iscu prinse în carte despre reeducarea deținuților politici, dar și aspecte din propria experiență și despre unii deținuți din carcerele închisorilor comuniste.

O rememorare emoționantă despre eroul cărții a făcut chiar finul său de cununie, preotul Alexandru Maxim. „Autorul cărții – a spus vorbitorul - ne face și o pregătire celor care suntem poate mai puțin informați cu ceea ce a fost pe timpul Securității. Dar, citind cartea, învățăm ce înseamnă suferința prin care, de fapt, plătești crezul tău, adevărul pe care îl susții, un adevăr care să ne facă liberi, dar pentru care putem plăti. Mihai Iscu nu a plătit cu viața pentru crezul vieții sale, dar nici nu i-a fost ușor. Nașul meu a fost unul dintre cei care au rezistat și mai târziu au devenit pentru noi modele extraordinare. Era un om mare în faptele sale. Era un model de profesor, de intelectual, pentru ceilalți”.

Cine este Paul-Claudiu Cotîrleț

Paul-Claudiu Cotîrleț este doctor în istorie, cu o teză despre politica internațională din Balcani la început de Secol XX, lector al Colegiului Național de Apărare din București și membru al Societății Internaționale de Istorie a Educației Fizice și Sportului. În plan profesional, a urcat treptat în pozițiile de suport din Parlamentului României. A avut și un mandat de secretar de stat și a coordonat Departamentul de Identitate Națională din Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Din anul 2019, Paul Cotîrleț este lector univ. dr. la Facultatea de litere a Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău. Activitatea sa științifică include șase cărți, 20 de articole științifice în reviste de specialitate indexate în baze de date internaționale și peste 20 de participări la conferințe naționale și internaționale.

Provine dintr-o familie eminentă, tatăl său, prof. univ. dr. Adrian Cotîrleț, fiind medic chirurg și cunoscutul manager al Spitalului Municipal de Urgență din Moinești, iar mama sa, Mihaela, medic în Moinești.


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu