sâmbătă, 24 iulie 2021

EVERGENT Investments a vândut deținerea la Agricola Internațional

Claudiu Doroș, PDG al Evergent Investments
EVERGENT Investments (fosta SIF Moldova) a vândut pachetul de acțiuni de 2,11% din capitalul social al societății Agricola International (una dintre societățile Grupului Agricola din Bacău). „Vânzarea – a anunțat pe Bursa de Valori București Claudiu Doroș, președinte director general al EVERGENT Investments – s-a făcut în parametrii de evaluare previzionați, la valoarea justă conform ANEVAR și IFRS. EVERGENT continuă, astfel, directia strategică de reducere a deținerilor minoritare și extragere de valoare din active, totodată optimizând procesele investiționale”.

Agricola Internațional este societate închisă (acțiunile nu sunt admise la tranzacționare pe nicio piață reglementată), dar în martie 2021 EVERGENT Investment anunța intenția de a cumpăra maxim 667 de acțiuni ale societății din Grupul Agricola, care reprezentau 10% din capitalul ei social, la prețul de 13.000 de lei pentru o acțiune cu valoarea nominală de 5.000 de lei.

Agricola Internațional
EVERGENT Investments deținea 141.000 de acțiuni la Agricola Internațional, cumpărate în anul 2000, în valoare de 4,6 milioane de lei, iar în activul net al societății de investiții financiare Agricola Internațional avea o pondere de 0,22%.

Agricola International este cea mai mare companie din Grupul Agricola și este controlată în proporție de 70,9% de acționari persoane fizice, în timp ce acționarii persoane juridice dețin 29,12% din numărul de acțiuni. Compania a încheiat anul 2020 cu afaceri de 97,2 milioane de euro, în scădere cu 8% față de 2019, și cu un profit net de 1,6 milioane de euro, minus 69,9%.

Agricola International are un număr mediu de 1.987 de angajați și este unul dintre cei mai mari producători de carne de pui, mezeluri și produse de tip ready meal (gata preparate) din România.

În schimb, la EVERGENT Investment scopul declarat al strategiei investiționale este consistența, prin performanța portofoliului, și constanța, prin durata performanței. Astfel, compania și-a concentrat atenția pe creșterea performanței portofoliului listat (principalul generator de venituri), creșterea investițiilor în private equity (societăți cu capital privat) și valorificarea portofoliului istoric prin vânzare. Societatea a investit, conform datelor făcute publice, peste 945 de milioane de lei în domeniul financiar-bancar, aproape 451 de milioane de lei în domeniul energie-industrial, aproape 284 de milioane de lei în private equity și peste 434 de milioane de lei în alte active.

EVERGENT Investments este cea mai mare societate de investiții financiare dintre cele cinci din România, în termeni de capitalizare (1,3 mld. lei). Pe piața de capital, acțiunile EVER înregistrează, de la începutul anului, un avans de 8%, pe fondul unor tranzacții de 144,4 milioane de lei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu