joi, 24 iunie 2021

Expoziție omagială Constantin Cucoș, la 80 de ani de la naștere

V. Crăiță Mândră, M. Cucoș, D. Pușcuță, I. Cucoș
Personalitatea și prezența caricaturistului Constantin Cucoș (1941-2007) în mișcarea artistică băcăuană, națională și internațională timp de circa 60 de ani au fost evocate, joi, 24 iunie, la Muzeul de Artă din Bacău în ziua în care artistul ar fi împlinit 80 de ani. Evenimentul a avut loc la vernisajul expoziției de caricatură „Retrospectiva Constantin Cucoș”, în prezența membrilor familiei artistului și a iubitorilor desenului umoristic, dar și a unor artiști plastici băcăuani, iar evocările au fost susținute de maeștrii Dionis Pușcuță și Vasile Crăiță Mândă.

Dionis Pușcuță a amintit prezența caricaturilor semnate de Constantin Cucoș în mai multe publicații de profil sau în presa cotidiană din țară și din Bacău. „Era – a precizat vorbitorul – mai ales în perioada de glorie a caricaturii de presă, când și presa scrisă era în vogă. Caricaturistul a fost prezent, mulți ani, în presa națională și internațională, dar și în presa băcăuană, în ziarele Steagul Roșu și Deșteptarea”.

Constantin Cucoș
Vasile Crăiță Mândră a evocat calitatea de profesor a artistului omagiat și a amintit, profesor de desen, inițial, dar și de filosofie, pentru că avea studii în ambele domenii. „Filosofia – a spus vorbitorul - i-a folosit mult în creațiile plastice. Toate caricaturile sale au la bază poante adânci, nu doar glumițe, ci idei de fond. Caricaturistul atacă în profunzime condiția
umană așa cum este ea cu bune și cu rele. Nu este genul de umor la care să te prăpădești de râs, dar desenele lui îți dau de gândit, îți dau, ca la școală, câte o temă pentru acasă”.

Un portret de suflet i-au făcut, cu această ocazie, chiar fiii artistului, Iulian și Marius Cucoș. „În centrul desenelor sale – au spus cei doi fii - este omul ca ființă socială, creat de societate, de unde și latura educativă a caricaturilor sale, în care a sancționat impostura și bunul simț depășit al oamenilor. Caricaturile tratează teme care încă frământă civilizația noastră: pacea și războiul, protecția mediului, sărăcia etc. Noi, fiii lui, avem în genetică ironia față de cei care «sar calul» în societate și am fost primele conștiințe care încercau sau chiar descifrau mesajele ascunse ale desenelor abia plămădite”.

Constantin Cucoș s-a născut în comuna Corbița (Vrancea) și a absolvit cursurile Facultății de Arte Plastice a Institutului Pedagogic din București, dar și cursurile Facultății de Filosofie a Universității din București. A fost profesor de desen apoi profesor de filosofie la instituția care acum se numește Liceul Tehnologic „Anghel Saligny” din Bacău. S-a remarcat public și în mediul artistic cu lucrările sale din anul 1964 și a debutat în caricatură în anul 1976, la „Salonul Umorului” de la București,. A participat la numeroase expoziții în țară și în străinătate. O parte dintre lucrările sale se găsesc în colecția Muzeului de Artă din Bacău.


 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu