marți, 22 iunie 2021

Dr. ing. Viorel ALISTAR, candidat la postul de primar al comunei Tamași, la alegerile din 27 iunie

„Sunt candidat la funcția de primar și voi fi alături de oameni – spune Viorel Alistar. Am experiența și determinarea necesară pentru a duce comuna Tamași, o comună a oamenilor harnici, spre dezvoltare și prosperitate”. Îl cunosc pe Viorel Alistar de când a fost numit director al Oficiului Județean de Consultanță Agricolă Bacău. E carismatic, spiritual, dar și bine pregătit profesional, dedicat funcției care i se încredințase, și m-a convins din prima clipă că voi avea cu cine sta de vorbă, cu cine colabora. L-am urmărit, de atunci, cam în tot ceea ce a întreprins și m-a convins că agricultura, în speță horticultura, i se potrivea ca o mănușă. L-am găsit, acum, candidat la fotoliul de primar al unei comune la doar 25 km de Bacău, în partea stângă a Siretului, cu aproape 3.000 de locuitori.

Domnule inginer, orice candidat la funcția de primar al unei comunități trebuie să prezinte o carte de vizită și o platformă program, din care alegătorii mai ales, dar și cei care se interesează de alegerile din ziua de 27 iunie de la Tamași, să știe exact pentru ce ar trebui să fiți votat.

Sunt cunoscut în această comună, dar și în județ și chiar în țară ca inginer horticultor, pasionat de legumicultură în special și de agricultură în general, dar și de mediul în care trăiesc și de felul în care se dezvoltă comunitatea din care fac parte.

Sunt, din anul 2006, administratorul unei exploatații agricole din satul Chetriș, dar suplimentar sunt și președintele Asociației Cultivatorilor de Cartofi din județul Bacău și membru în consiliul de administrație al Federației Naționale a Cartofului, cu sediul în Brașov. Cu ceva ani în urmă am fost și directorul Societății Agricole Tamași, dar, în perioada 1990-1991, chiar primarul comunei Tamași. Sunt inginer horticultor, promoția 1981 a Facultății de horticultură de la Iași, de la Universitatea de Agronomie și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”.

Am 66 de ani și abia acum consider că știu cam ce ar trebui făcut în comunitatea în care trăiesc de atâta vreme. Am deja atâta experiență de viață încât consider că o pot valorifica și pentru mine și pentru consătenii mei, pentru oamenii alături de care am crescut, alături de care m-am realizat. Am făcut și un doctorat în agronomie, în perioada 2004-2008, într-un sistem școlar foarte serios. Și nu uit că nu haina dă clasă omului, ci caracterul, inteligența, educația trebuie să le ai de la Dumnezeu.

Mereu m-am ocupat de lucrul terenului agricol. Provin dintr-o zonă viticolă, de la Nicorești. Am considerat întotdeauna că sunt un țăran cu diplomă universitară și am căutat mereu să stau de vorbă cu roada pământului, cu pământul însuși, să aflu ce e mai bine de făcut. Și am înțeles că trebuie să protejăm permanent, agricultura, pământul și mediul. Sunt un om al ogoarelor, dar cred că am veleități și în alte domenii tot legate de agricultură.

Consătenii dumneavoastră vă cunosc și familia, dar și că ați fost primul primar al comunei.

Sunt căsătorit tot cu o ingineră horticultoare și avem trei copii, toți realizați pentru viață, cu studii superioare. Iar o fată este în Franța, unde a studiat limba franceză, unde acum este expert în economie și lucrează cu echipă internațională de audit în toată Uniunea Europeană.

Da, am fost primul primar votat de populație după Revoluție și am lucrat la aplicarea legilor Fondului funciar, Legea 18/1991, când am constatat unele nereguli și abateri, uneori chiar grosolane. Consider că trebuie revizuit modul în care s-au aplicat legile fondului funciar până în prezent. Sunt oameni care în mod normal beneficiau, conform Legii 18, de 5.000 mp. Unora li s-a luat abuziv acest drept, deși dețin titluri de proprietate. Au fost, cândva, niște neaveniți și în zona noastră, care au considerat că e mai bine să-i lipsească pe acești cetățeni de dreptul lor, pe foștii membri cooperatori care au lucrat și au depus normele corespunzătoare în CAP-uri. Și acum, în fiecare tarla sunt rezerve de neconceput, atât timp cât noi am diminuat cu 20% dreptul fostului proprietar de teren de a-și primi dreptul și nu-i normal. După lege, numai 5% trebuia reținut. Sunt loturi de teren folosite de vechea conducere a comunei pentru manevre în caz de alegeri, pentru diferite persoane, pentru interpușii lor, pentru a favoriza diferite persoane sau pentru alte mișmașuri.

Iată, deja, primele situații din comună pe care le-ați remarcat și pe care înțeleg că vă propuneți să le îndreptați.

Sunt destule! Nu sunt de acord nici cu cedarea islazurilor comunale, unde s-au făcut balastiere peste tot, să-i îmbogățească pe alții care au profitat de trasarea pe la noi a Centurii rutiere a Bacăului sau de altele. S-au făcut, cu această ocazie, lucrări importante în zonă, dar care se puteau face și cu balastul produs și sortat în comuna noastră, nu de la alții. Se creau astfel locuri de muncă pentru cetățenii noștri. Eu, acum, aș propune nu să le luăm celor cărora li s-au dat terenuri în islaz, ci să găsim posibilitatea de a folosi noi balastul și alte materiale, ca nisipul, la înființarea unei fabrici, cu ajutorul unor investitori cărora să le oferim unele facilități, să fie cointeresați în producerea de pavele, de borduri, de materiale pentru construcții. Numai astfel s-ar putea crea 50-60 de locuri de muncă.

Vă rog să punctați și alte obiective pe care le-ați înscris în platforma program de candidat.

Consider că ar fi binevenită înființarea unui depozit de cereale în zonă, mai ales că anii agricoli, vremea, sunt uneori capricioși, iar produsele agricole nu ajung la maturitatea necesară, la umiditatea cerută pentru depozitare. Am putea păstra producția în condiții optime, contra unor taxe modice, sau să cumpărăm produsele și să le vindem ulterior în baza unor contracte.

Vom înființa locuri de muncă și pentru tineri și pentru persoanele mai în vârstă care au mai multe probleme la angajare. Persoanele în vârstă care mai au doar câțiva ani până la pensionare dacă nu mai găsesc de lucru pot avea probleme cu pensionarea, nu fac vechimea necesară.

De asemenea, în comunitate se pot înmulți actele antisociale, furturile din gospodării, din păduri, de pe loturile agricole. Iar eu vreau să acționăm împotriva dezordinii, a acțiunilor antisociale, să garantăm siguranța cetățenilor și a bunurilor pe care le au.

În comună s-au construit foarte multe case. Permisiunea în acest sens a fost tot un mijloc de manevră în vederea alegerilor electorale de la orice nivel. Proprietarii nu au primit avizele necesare, iar construcțiile sunt ilegale. Ei au fost speriați că dacă vine alt primar pot pierde aceste bunuri. Dar noi vrem să-i punem în legalitate pe acești oameni, nu să le dărâmăm casele. În unele curți sunt câte patru-cinci familii. Nu vrem să-i tulburăm, să se judece între ei pentru căsuțele construite acolo dea valma. Punerea în legalitate este soluția, prin eliberarea de autorizații de construcție, pentru că în comună sunt 200-300 de case în această situație. Să remediem situația fără a le mai cere bani, fără a-i mai pune pe drumuri.

Vrem să creăm condiții civilizate în comună, pentru ca tinerii plecați la muncă prin străinătate să afle că s-ar putea întoarce acasă, unde altfel se poate trăi față de până acum. Dacă ei vor găsi aici oportunități, sigur se vor întoarce. Ar fi o binefacere și pentru ei și pentru comunitatea noastră.

Oamenii de la noi cer, de asemenea, deschiderea unui cabinet stomatologic. Trebuie să acționăm și în acest sens. Putem acționa prin cointeresare directă cu un specialist, pentru că spații pentru aceasta avem. Se poate înființa și un punct permanent de sprijin în afara programului pentru cetățenii care au unele probleme de sănătate, ca un fel de unitate medicală de urgență. O putem face cu un cadru sanitar bine plătit, localnic, pe bază de contract sau chiar de voluntariat. Ar fi bine să avem în comună și o salvare dotată cu ceea ce trebuie, să asigure în caz de necesitate transportarea unui bolnav la Bacău. Acum avem un dispensar, cu medic și asistentă, dar e prea puțin la câte probleme pot apărea.

Cam peste tot în România cetățenii nu sunt mulțumiți de drumuri, de străzi. Cum e la Tamași?

Comuna are drumuri corespunzătoare. Poate prin unele tarlale ar mai trebui făcute drumuri. Dar ce s-a făcut până acum s-a făcut cu fonduri mari și cheltuială mică. La licitații s-a mers cu sume mari, dar efectiv cheltuiți au fost mai puțini bani. Unde s-a dus restul de bani? Astfel, nu s-au făcut șanțuri corespunzătoare, borduri, s-a lucrat cu material puțin și de proastă calitate. S-au făcut drumuri în plus cu cheltuială dijmuită, cu bani răsturnați în alte buzunare și nu e bine. Ne vom da seama că la nevoie nu vom fi în stare să reparăm ce se strică la un moment dat, iar cazuri de acest fel au început să apară pe drumurile comunei.

Foștii edili ai comunei au promovat unele proiecte, unele încă nefinalizate. Ce intenționați cu ele?

Sunt de acord cu continuarea proiectelor comunale deja începute. Nu suntem însă de acord cu modul în care s-a cedat rețeaua de alimentare cu apă și de canalizare la CRAB. De ce să plătim 7,50 de lei metrul cub de apă, cât la Gioseni, în alte condiții, se plătește numai 1,70 de lei. Sau să primim prețuri negociate. Dar la noi deocamdată apa nu este potabilă și trebuie să facem puțuri la 150-200 de metri adâncime, să nu îmbolnăvim oamenii.

Trebuie extinsă și rețeaua de iluminat în unele sate ale comunei. Este necesară asigurarea cu gaz metan. Proiectul unei astfel de rețele de alimentare este în lucru și ne vom zbate pentru aprobarea lui. Vrem să continuăm un proiect aflat acum în lucru. De gaze avem mare nevoie. Poate facem depozitul de cereale, unde gazele sunt necesare pentru uscătorul acestora. Dar unde nu e nevoie de gaze?

Cum îi percepeți pe contracandidații dumneavoastră la alegerile din 27 iunie?

În comuna noastră e mult de lucru. Dar fără oameni bine pregătiți să rezolve problemele e greu. Iar eu am observat că toți contracandidații mei sunt cu o pregătire modestă. Or, noi avem nevoie, la primărie, de un om integru ca primar, cu experiență, capabil, un profesionist, dar și să aibă autoritate în fața concetățenilor săi. Deja contracandidații mei au creat grupuri de interese, inclusiv printre angajații din primărie. În loc să unească oamenii comunei, i-au dezbinat. Și au implicat și persoane din afara primăriei. Este un act iresponsabil din partea lor. Deja își împart funcții și sinecuri. Eu consider că și schema de personal a primăriei e cam încărcată.

Platforma program a candidatului Viorel Alistar

  •  Toate acțiunile și eforturile noastre vor fi îndreptate pentru creșterea bunăstării, a nivelului de viață, de educație, cultură și sănătate a locuitorilor comunei;
  • Permanent vom acționa împotriva dezordinei, a acțiunilor antisociale și a nedreptăților, pentru a garanta siguranța cetățenilor și a bunurilor de orice fel;
  • Școlile și așezămintele de cultură vor fi stimulate și implicate pentru continua desfășurare a acțiunilor instructiv-recreative, pentru îmbunătățirea proceselor educaționale și eliminarea abandonului școlar;
  • Atragerea de fonduri europene pentru obiectivele importante necesare comunității,. Crearea condițiilor stimulative pentru atragerea  de investiții care să valorifice resursele locale de materii prime și să creeze noi locuri de muncă pentru tineri.


 Lucrând împreună cu cetățenii, vom fi mai puternici

și vom reuși să dezvoltăm comuna Tamași.

Numai împreună vom reuși, având mereu buna-credință.

Nimic Fără Dumnezeu!

CU SPERANȚĂ DE ÎNVINGĂTORI!


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu