duminică, 3 ianuarie 2021

Titluri de stat „Tezaur” și în luna ianuarie

Ministerul Finanțelor continuă și în luna ianuarie vânzarea de titluri de stat prin Programul Tezaur, prin intermediul unităților operative ale Trezoreriei Statului și prin subunitățile poștale din rețeaua Companiei Naționale Poșta Română. Titlurile de stat pot fi cumpărate între 4-27 ianuarie de la unitățile Trezoreriei Statului, între 4-25 ianuarie prin unitățile poștale din mediul rural și între 4-26 ianuarie în unitățile poștale din mediul urban. Sunt emise trei noi emisiuni de titluri de stat, cu maturitate de 1, 3 și 5 ani și dobânzi de 3,25%, 3,50% și 3,75%.

Titlurile de stat sunt în forma dematerializată și au valoarea nominală de 1 leu, dobânda fiind plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat pot fi transferabile și se pot răscumpăra în avans.

Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni, plafonarea sumelor care pot fi investite de persoanele fizice fiind eliminată. În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moștenitorilor. Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii, investitorii având posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate, prin depunerea unei cereri, doar în perioada de subscriere.

Subscrierea prin subunitățile poștale poate fi făcută personal la oricare dintre acestea sau prin împuternicit la sediul unei singure subunități poștale unde împuternicitul depune procura în original.

Documente necesare la efectuarea fiecărei operațiuni de subscriere sunt:

a) în cazul investitorului personal: buletinul de identitate / cartea de identitate în original și în copie;

b) în cazul împuternicitului:

  • buletinul de identitate/cartea de identitate al/a împuternicitului legal, în original și în copie;
  • buletinul de identitate/cartea de identitate al/a investitorului, în copie;
  • procura legalizată la notar, în original;
  • specimenul de semnătură a investitorului, în original, autentificat de un notar public.

Subscrierea poate fi făcută cu numerar la sediul subunității poștale sau prin virament bancar în contul comunicat în acest scop de „Poșta Română”, urmând ca după cel puțin două zile lucrătoare de la efectuarea transferului investitorul/împuternicitul să se prezinte la sediul subunității poștale pentru a efectua subscrierea. Termenul de cel puțin două zile lucrătoare este necesar pentru a verifica transferul sumelor de bani către „Poșta Română”.

Viramentul bancar se face distinct pe fiecare subscriere, respectându-se următoarele cerințe:

a) data viramentului/transferului: cu cel puțin 3 zile lucrătoare înainte de ultima zi a perioadei de subscriere specificată în prospectul de emisiune;

b) datele de identificare ale beneficiarului:

  • Beneficiar: C.N. POSTA ROMANA SA
  • CUI: 427410
  • IBAN: RO42 BRDE 410S V635 0390 4100 deschis la B.R.D. - G.S.G. - Sucursala Academiei

c) Informații aferente detalierii transferurilor:

  • Nume și prenume investitor; 
  •  CNP investitor.

Operațiunea de subscriere presupune completarea și semnarea formularului de subscriere.

Plata dobânzii și a valorii nominale se face conform opțiunii prealabile a investitorului, astfel cum a fost menționată în formularul de subscriere, respectiv:

a) la sediul subunităților la care s-a subscris, în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei către investitor/împuternicit, fără plata unui comision de către investitor;

b) prin mandat poștal (achitare la domiciliu/adresa de corespondență sau virarea sumelor în cont bancar), situație în care investitorului i se reține contravaloarea serviciului de mandat poștal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu