duminică, 17 ianuarie 2021

Placă omagială pe locul mormântului industriașului Grivel

  • primul berar al Bacăului își doarme somnul de veci în Cimitirul Central

Inginerul Mihai Ceucă, neobositul și documentatul cercetător al istoriei municipiului Bacău, reflectată în excepționala sa colecție de cartofilie și în lucrările publicate, ne semnalează o nouă descoperire din domeniu: marcarea locului de veci al primului berar al Bacăului, industriașul Felix Grivel, și al membrilor familiei sale. Mormântul se află în Cimitirul Central, iar descendenții moștenitorilor industriașului, din familia Gherca, au montat o placă omagială care reamintește de primii proprietari care odihnesc în același mormânt.

„Vă invit să aplaudăm împreună un gest admirabil de reparație morală, dovadă a respectului și atașamentului față de istoria locală, față de oamenii de vază care au adus faimă urbei noastre – a scris, pe Facebook, Mihai Ceucă. În Cimitirul Central se află mormintele membrilor familiei de fabricanți de bere Grivel. Și casa și mormântul familiei Grivel au fost moștenite de familia Gherca, iar mai mulți membri decedați ai acestei din urmă familii își dorm somnul de veci sub crucile mormintelor moștenite. La documentarea pentru realizarea istoriei familiei Grivel, singura dovadă materială a existenței mormântului fusese o porțiune din gărduțul original, de epocă. Am avut, recent, marea bucurie de a constata că membrii rămași în viață ai familiei Gherca au montat o placă omagială care reamintește de primii proprietari care odihnesc în același mormânt. Sper să cunoaștem cândva și numele autorilor admirabilului gest.”

Familia Grivel era de origine genoveză, iar Felix Grivel era supus elvețian, dar pentru că în România a fost dată o lege care facilita investițiile străine, în perioada 1880-1883 această familie s-a stabilit la Răcăciuni. Soția lui Felix Grivel, Tereza, era din Comănești. Din 1877 familia a făcut primul pas în Bacău, unde Tereza a dat naștere unei fetițe. Au locuit cu chirie, dar în 1884 au cumpărat un teren, unde peste patru ani au construit o casă.

În Bacău, Felix Grivel a investit în industria berii și a construit „Fabrica de bere, cu aburi F. Grivel”, pe locul de unde începe acum Parcul Cancicov. Berea Grivel a devenit un brand al orașului, iar istoria ei și a familiei de industriași a fost scoasă la lumină, nu cu mult timp în urmă, tot de Mihai Ceucă.

Felix Grivel s-a stins pe 23 decembrie 1902, iar fabrica a fost preluată de fiul său, August, dar după un timp aceasta a intrat în faliment, iar familia a vândut, în 1935, inclusiv terenul aferent casei sale.

Fotografie din colecția Mihai Ceucă

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu