În fiecare an, pe 5 decembrie, prin hotărâre a Organizației Națiunilor Unite este marcată Ziua Mondială a Solului, pentru a se asigura un viitor sigur producerii de alimente. Tema din acest an a manifestărilor este „Păstrați solul viu, protejați biodiversitatea solului”.
Campania din acest an ne îndeamnă să ne concentrăm atenția asupra „lucrătorilor” de sub pământ - de la bacteriile minuscule la neobositele râme. Toate acestea contribuie la procese care sunt indispensabile vieții pe Pământ.
În prezent, pierderea biodiversității este o îngrijorare, iar solul este unul dintre mediile afectate. Solul găzduiește mai mult de un sfert din biodiversitatea planetei noastre. Cu toate acestea, cunoaștem doar 1% din acest univers. Organismele solului sunt responsabile de multe procese critice ale ecosistemului, de care depind oamenii: de la susținerea creșterii plantelor, până la stocarea carbonului, iar solul este un vast rezervor pentru produse farmaceutice.
Solul este necesar pentru 95% din producția totală de alimente, furaje, fibre și combustibili și furnizează materie primă pentru activități variate, de la agricultură până la sectorul construcțiilor. Solul este esențial și pentru sănătatea ecosistemului: purifică apa și reglează cantitatea acesteia, pune în mișcare circuitul nutrienților și reprezintă un rezervor de specii și genuri, susținând biodiversitatea.
Despre aceste probleme am stat de vorbă cu un specialist băcăuan, Marius Cașiș, promoter pentru agricultura ecologică, vicepreședinte al Asociației Române pentru Agricultura Durabilă. „Strămoșii noștri - spune Marius Cașiș - au avut o relație mult mai strânsă cu solul. Mulți dintre ei îl lucrau în fiecare zi, iar solul a fost folosit ca material de bază în crearea adăposturilor, în confecționarea oalelor și a jucăriilor și, nu în ultimul rând, pentru beneficii asupra organismului (foloseau măști de argilă pentru înfrumusețare). Însă, până în zilele noastre solul a jucat un rol crucial în asigurarea hranei. Solul este o resursă esențială și complexă a cărui valoare, din păcate, o ignorăm foarte mult.”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu