Pe 19 noiembrie avem în calendare „Ziua Cercetătorului și Proiectantului din România”. Data a fost aleasă în semn de omagiu pentru savantul american de origine română George Emil Palade, născut pe 19 noiembrie 1912 și laureat al Premiului Nobel pentru medicină în anul 1974.
Fără cercetare științifică niciun domeniu de activitate nu poate progresa cum se cuvine. Marile firme ale lumii pun un accent major pe o astfel de activitate și îi alocă resurse importante. Numai la noi se pare că are încă un rol de cenușăreasă. După rectificarea bugetară din primăvara trecută, alocarea din PIB pentru cercetare a fost comparată cu aceea pentru SRI, mult superioară, iar anul acesta a fost cea mai mică din ultimii zece ani.
Pentru că am fost pe acolo și am scris la ziare despre ea, nu pot să nu-mi aduc aminte că în hulita industrie „energofagă” a României de dinainte de 1990 marile combinate aveau și secții numite chiar așa, „de cercetare”. Ce să mai spun că acum acestea nu mai există, pentru că nici marile combinate nu mai există.
Dr. ing. Lucian Stoian, cu 15 ani în urmă |
Și pentru eminentul cercetător cercetarea științifică a rămas o cenușăreasă, dar pe care o căuta mereu să-i restituie pantoful de aur.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu