vineri, 13 noiembrie 2020

A început rejudecarea dosarului pădurii retrocedată ilegal în județ

Curtea de Apel Brașov – ne informează liderul Federației Sindicatelor Silva, inginerul băcăuan Silviu Geană - a început, pe 13 noiembrie, audierea martorilor în dosarul retrocedării ilegale a celor 43.227 ha, un sfert din suprafața împădurită a județului Bacău. Regia Națională a Pădurilor Romsilva consideră că acest proces este o șansă pentru readucerea în patrimoniul statului a acestei suprafețe de pădure, cu o valoare estimată de circa 300 de milioane de euro.

Judecătorii Curții de Apel Brașov audiază martori cheie în acest dosar de corupție, precum cei doi colegi ai judecătorului Tribunalului Covasna care a retrocedat ilegal cele peste 43.000 ha, grefierul care a participat la ședința de judecată din 3 aprilie 2012 când s-a produs retrocedarea ilegală, precum și fostul deputat Ioan Adam, care a declarat că președintele completului de judecată a condiționat soluționarea dosarului în favoarea lui Gheorghe Paltin Sturdza în schimbul sumei de 50.000 de euro, din care 10.000 de euro au fost luați de judecător. 

În anul 2018 – reamintește Romsilva -, președintele completului de judecată din Tribunalul Covasna care a retrocedat ilegal cele 43.227 hectare de pădure a fost condamnat de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție la închisoare de 3 ani. Însă, în urma efectului nefast al deciziei Curții Constituționale a României soluția de condamnare cu executare pentru luare de mită a fost anulată de completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție și întregul dosar a fost trimis în rejudecare.

Dosarul de corupție a ajuns la Curtea de Apel Brașov ca urmare a faptului că inculpații cu înalte funcții de demnitari publici au renunțat la acestea, pentru a nu mai fi judecați de Înalta Curte de Casație și Justiție.  

Reîntors în Camera preliminară la Curtea de Apel Brașov, după cinci ani de judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție, la termenul din 29 septembrie 2020 a fost pusă în discuție calitatea procesuală de parte civila vătămată a Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva și a Direcției Silvice Bacău, însă cererile au fost respinse, deși plângerea penală în urma căreia a fost deschis dosarul penal a fost formulată pe 3 august 2012 chiar de Direcția Silvică Bacău, administratorul celor 43.227 ha de pădure.

„Juriștii Direcției Silvice Bacău și ai Regiei Naționale a Pădurilor – mai arată Romsilva - au fost prezenți în toate fazele procesuale ale dosarului de retrocedare și ale acestui dosar de corupție.

Prin scoaterea în afara cadrului procesual a Direcție Naționale Anticorupție, a Regiei Romsilva și a Direcției Silvice Bacău au fost eliminate importante pârghii ale statului împotriva unor astfel de decizii ilegale. În aceste condiții, nu mai rămâne decât să ne punem speranța în corectitudinea completului de judecată din Curtea de Apel Brașov, dar și în cea a profesionalismului reprezentanților Ministerului Public și ai Ministerului Finanțelor Publice că vor reuși să evidențieze și să eficientizeze întreg ansamblul probator transmis de Direcția Națională Anticorupție - Secția Teritorială Brașov în cele peste 60 de volume ale dosarului”.

Suprafața de 43.227 ha fond forestier administrata de Directia Silvica Bacău, se află în Comănești, Palanca, Brătulești, Agăș, Ciobănuș și Dărmănești. Dreptul de proprietate a fost invocat de Elie Vlad Sturdza și Paltin Sturdza, rude de gradul al V-lea cu defunctul Nicolae Ghica. Moștenirea în linie colaterală este posibilă pana la gradul al IV-lea de rudenie, inclusiv.

„Federația Sindicatelor Silva susține demersurile Regiei Naționale a Pădurilor pentru ca suprafața de 43.227 ha păduri să revină, așa cum este legal și firesc, în patrimoniul public al Statului Român. Se va întâmpla aceasta dacă măcar în al doisprezecelea ceas instanțele judecătorești vor aprecia că instituția dreptului de proprietate funcționează și în favoarea statului român!.”

Silviu Geană, liderul Federației Silva

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu