duminică, 1 noiembrie 2020

43.000 ha de pădure retrocedată ilegal în județ ar putea reveni în proprietatea statului

Liderul Federației Sindicatelor Silva, inginerul băcăuan Silviu Geană, ne semnalează că peste 43.000 de hectare de pădure retrocedate ilegal în județul Bacău prin sentințe judecătorești viciate de interese uriașe (miza fiind una de peste 300 de milioane de euro) ar putea fi readuse în patrimoniul statului și în administrarea Romsilva. „Se va întâmpla aceasta – a opinat Silviu Geană - dacă măcar în al doisprezecelea ceas instanțele judecătorești vor aprecia că instituția dreptului de proprietate funcționează și în favoarea statului român!”.

La Înalta Curte de Casație de Justiție - a anunțat duminică, 1 noiembrie, Romsilva – se va judeca luni, 2 noiembrie, cererea de revizuire promovată de Parchetul de pe lângă această instituție împotriva încheierii judecătorești prin care instanța supremă a luat act de retragerea apelului de către Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție în dosarul retrocedării ilegale a 43.227 de hectare de păduri administrate de Romsilva. Suprafața de 43.227 ha fond forestier administrata de Directia Silvica Bacău, formata din trupurile de pădure Comănești, Palanca, Brătulești, Agăș, Ciobănuș și Dărmănești, a fost retrocedată de Tribunalul Covasna în aprilie 2012, după ce trei instanțe anterioare au stabilit că nu se poate reconstitui dreptul de proprietate pentru Elie Vlad Sturdza și Paltin Sturdza, rude de gradul al V-lea cu defunctul Nicolae Ghica. Moștenirea în linie colaterală este posibilă pana la gradul al IV-lea de rudenie, inclusiv.

„Judecătorii Curții de Apel Brașov - spune Romsilva - au respins cererea Regiei Naționale a Pădurilor de a se constitui ca parte civilă în dosarul acestei retrocedări și au împiedicat Romsilva să apere interesele statului, alături de reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice, după ce juriștii Regiei au fost prezenți până acum în toate etapele proceselor privind retrocedarea ilegală a celor 43.227 de hectare”.

Președintele completului de judecată care a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru această suprafață de pădure a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în anul 2015, alături de alți inculpați în dosar. Acesta a fost condamnat în anul 2018 de Înalta Curte de Casație și Justiție la o pedeapsa de 3 ani de închisoare, pentru infracțiunea de luare de mită.

Anul trecut, Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, care a preluat dosarul de la DNA – Serviciul Teritorial Brașov, a retras în mod abuziv apelul declarat împotriva sentinței penale, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a judecat doar apelul inculpaților, pe care l-a și admis, iar în același timp a respins apelul Romsilva și a trimis cauza spre rejudecare la Curtea de Apel Brașov.

„Juriștii Romsilva - mai arată reprezentanții Regiei - au reușit, în urma proceselor câștigate în ultimii ani, să mențină în patrimoniul statului circa 93.000 ha fond forestier”. 

Romsilva administrează pădurile aflate în proprietatea publică a statului român, aproximativ 48% din totalul pădurilor din România și asigura servicii silvice pentru circa un milion ha de păduri aflate în alte forme de proprietate.

Un comentariu:

  1. Se pare ca era implicat si ViorelHrebenciuc in acest Dosar,??//> se va judeca luni, 2 noiembrie, cererea de revizuire promovată de Parchetul de pe lângă această instituție împotriva încheierii judecătorești prin care instanța supremă a luat act de retragerea apelului de către Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție în dosarul retrocedării ilegale a 43.227 de hectare de păduri administrate de Romsilva. Suprafața de 43.227 ha fond forestier administrata de Directia Silvica Bacău, formata din trupurile de pădure Comănești, Palanca, Brătulești, Agăș, Ciobănuș și Dărmănești, a fost retrocedată de Tribunalul Covasna în aprilie 2012, după ce trei instanțe anterioare au stabilit că nu se poate reconstitui dreptul de proprietate pentru Elie Vlad Sturdza și Paltin Sturdza, rude de gradul al V-lea cu defunctul Nicolae Ghica. Moștenirea în linie colaterală este posibilă pana la gradul al IV-lea de rudenie, inclusiv.

    RăspundețiȘtergere