vineri, 30 octombrie 2020

Documente personale inedite ale jurnalistului Marius Mircu

Neobositul și excepționalul maximafilist și colecționar Mihai Ceucă ne pune la dispoziție câteva copii ale unor documente personale și ale unor articole de presă ale cunoscutului ziarist, scriitor și memorialist Marius Mircu, descoperite în depozitele Arhivelor Naționale din Bacău. Marius Mircu (Israel Marcus), autorul unei opere jurnalistice și scriitoricești impresionante, este originar din Bacău, iar numele său a fost atribuit Filialei Bacău-Neamț a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

Marius Mircu este autorul a mai mult de 60 de cărți, cum el însuși spunea, semnate cu acest pseudonim, dar și cu numele său real, și a lucrat sau a colaborat la numeroase publicații și posturi de radio din România și din Israel. A lucrat pentru diferite instituții, organizații și publicații, unele ale filateliștilor din România, precum revista „Filatelia”, dar și pentru ziare celebre, precum „Universul”. Cele mai multe documente personale descoperite de Mihai Ceucă sunt, astfel, adeverințe care atestă aceasta.

Cu ceva timp înainte, tot domnul Mihai Ceucă ne-a dăruit și una dintre cărțile semnate de Marius Mircu, „Atlantinia” (ediția princeps, Editura librăriei „Principele Mircea”, București, 1939), cu autograful autorului, dat în august 1940.

Născut pe 9 iunie 1909 în Bacău, Marius Mircu (Israel Marcus) a fost fratele academicianului Solomon Marcus și al scriitorului Marcel Marcian. A urmat studiile primare și liceale în Bacău, dar a trăit mulți ani în București. A și debutat publicistic, în 1928, în revista „Încercări” a Liceului „Ferdinand I” din Bacău, cu articolul „Scurtă privire asupra presei și întemeietorilor ei din Bacău”. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România (1945), dar și al Federației Scriitorilor din Israel (1987), pentru că în 1987 a emigrat în țara de origine a înaintașilor săi. Acolo a decedat, la Tel Aviv, pe 4 septembrie 2008.

„Marius Mircu - scria, în revista Ateneu, publicistul Ioan Dănilă, la centenarul nașterii jurnalistului - este unul dintre cei mai cunoscuți autori de reportaje din lume. «Vreți să vă prelungiți viața? Scrieți-vă memoriile!» ne îndemna în 1987. Cu ceea ce produsese până atunci și cu ceea ce a urmat, Marius Mircu rămâne un reprezentant de seamă al memorialisticii. Ca și în cazul reportajului, genul depășește granițele unor simple confesiuni și interesează marea literatură”.


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu