luni, 26 octombrie 2020

Ceremonial de Ziua Armatei României în Bacău

Ziua Armatei României, marcată în fiecare an pe 25 octombrie, a fost sărbătorită în municipiul Bacău cu un ceremonial militar la care au participat, restrâns, în condițiile impuse de combaterea pandemiei de Covid-19, reprezentanți ai autorităților locale, ai Garnizoanei Militare Bacău, militari din unitățile băcăuane și membri ai Filialei Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor.

Între participanți s-au aflat Mircea Fechet - secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prefectul Sorin-Gabriel Ailenei, primarul Bacăului, Lucian Daniel Viziteu, subprefectul Dragoș Emil Dragu, reprezentanți ai Consiliului local și ai Consiliului Județean Bacău și comandantul Garnizoanei Bacău, gen. de flotilă aeriană Leonard Baraboi, comandant al Bazei Aeriene 95 Bacău. Câteva zeci de băcăuani civili au asistat de la marginea perimetrului în care a avut loc evenimentul la ceremonialul militar.

La deschiderea ceremonialului, Garda militară a dat onorul prefectului Sorin-Gabriel Ailenei și comandantului Garnizoanei Bacău, gen. de flotilă aeriană Leonard Baraboi. Președintele Asociației tradiții Militare Românești, din Bacău, col. (rtr.) Stelian Cojocaru, a venit costumat cu o uniformă specifică perioadei celui de Al Doilea Război Mondial.

Serviciul religios a fost susținut de preoți ai bisericilor ortodoxe și romano-catolice din Bacău și a fost urmat de alocuțiunea comandantului Garnizoanei Bacău, care a transmis mesajul de Ziua Armatei României al șefului Statului Major al Apărării. „Ziua de 25 Octombrie – s-a spus în mesaj – este plină de încărcătură simbolică, în care cinstim faptele de vitejie și sacrificiile înaintașilor, dar și o zi de bilanț pentru misiunile de peste an. Gândurile noastre se îndreaptă către eroii neamului românesc căzuți pe câmpurile de luptă pentru libertate și dreptate, pentru apărarea și reîntregirea țării”.

La final a avut loc depunerea, la monumentul eroilor, de coroane și de jerbe de flori din partea autorităților publice, a organizațiilor și asociațiilor publice, nonguvernamentale și politice și a unităților militare băcăuane. Din partea Guvernului României au depus o coroană de flori secretarul de stat Mircea Fechet și prefectul Sorin Ailenei, iar în delegația Filialei Bacău a Asociației Cultul Eroilor s-au aflat președintele și vicepreședintele acesteia, col. (rtr.) Paul-Valerian Timofte și Dănuț Voicu.

25 Octombrie 1944 a fost ziua eliberării ultimei palme de pământ românesc de sub ocupația străină. „Armata Română - a scris Sorin Ailenei pe pagina de Facebook a Instituției Prefectului - a ajuns, în mod absolut firesc, să fie garanta securității și a unității naționale și, chiar dacă trăim vremuri de pace, prezența ei este mai necesară ca oricând! Datorită vouă, bravi ostași, putem spune, oricui și oricând că noi, românii, suntem aici să rămânem pe teritoriul moștenit de la strămoșii noștri”.

Iar dintre civilii care au asista la eveniment am consemnat o apreciere și din partea unei femei de afaceri din Bacău, Carmen Szabo: „A fost o Ceremonie frumoasă, fără apăsarea și gâlceava partidelor politice. Sunt fiică de ofițer, copil orfan de război și am simțit că Onorul militar a fost și pentru tatăl meu”.


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu