Luni
dimineață, pe 1 septembrie, în prima zi în care în toată țara se aștepta
redeschiderea, fie și parțială, a restaurantelor, am văzut prin ferestrele mari
ale unei pizzerii zor mare la aranjarea meselor în condițiile cerute de
regulile impuse de combaterea pandemiei. La o masă aveai acces, la alta nu,
după cum erau ele semnalizate cu câte o bandă roșie.
Parcă și
băieților care tocmai pregăteau sala pentru viitorii clienți le surâdeau ochii.
Restaurantele, pizzeriile, cafenelele și toate localurile de acest fel au fost
închise mai bine de cinci luni, iar situația celor care lucrează acolo devenea
critică. Acum speranțele renasc.
Tot luni,
însă, a venit și lovitura de bumerang pentru zona HoReCa din patru orașe și
alte patru comune din județul Bacău, declarate „zone roșii” în lupta împotriva
Covid-19, adică unde numărul infectărilor cu noul coronavirus sunt peste limita
de 1,5 la mia de locuitori impusă de medici și de Comitetul pentru Situații de Urgență.
Județul Bacău e în topul nedorit al celor mai multe infectări din țară.
Dar vara se
pare mai lungă în acest an, iar terasele localurilor mai pot rămâne funcționale.
Iarna, însă, bate la ușă, iar vremea rea se pare că apare chiar din această
lună. În primele zile cu permisiune de a se intra și în saloanele
restaurantelor, clienții „meteosensibili” - cum le spun unii - au preferat tot
terasele. Dar până când?
Luni, după
amiază, aflați în Iași la un eveniment al unei mari companii din Bacău, am
decis să ne desfătăm și cu un prânz la una dintre terasele minunatului Copou.
Doamne, ce plăcere să te afli în sânul naturii, cu ceva bun pe masă! Însă tot am
parafrazat o vorbă a poetului: „toamna-i ici, iarna-i aproape”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu