vineri, 18 septembrie 2020

Avem baraje hidrotehnice sigure în Moldova

În fotografii, baraje pe Bistrița, în Bacău
Comisia teritorialǎ de avizare a documentațiilor de evaluare a stǎrii de siguranțǎ în exploatare a barajelor de categorie C și D pentru Zona Moldova s-a întrunit pentru a doua oară în acest an, în videoconferință, în perioada 17-18 septembrie. Au fost supuse analizei 30 de documentații tehnice de expertiză pentru evaluarea stării de siguranță în exploatare. Cu o singură excepție, pentru clarificarea unor aspecte tehnice, toate lucrările au fost avizate. Pentru prima oară, 10 baraje de mici dimensiuni.

Comisia teritorialǎ de avizare a documentațiilor de evaluare a stǎrii de siguranțǎ în exploatare a barajelor de categorie C și D pentru Zona Moldova are ca scop avizarea documentațiilor de expertiză la iazurile de decantare, depozite de deșeuri și mici baraje aflate în toate etapele de realizare și de exploatare a acestora: proiectare, execuție, exploatare, postutilizare, conservare sau dezafectare, de pe raza administrativǎ a Administrației Bazinale de Apă Siret și a Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad.

În Registrul Național al Barajelor din România (REBAR) sunt inventariate 618 lucrări pentru zona aferentă Comisiei Teritoriale de Avizare Moldova (baraje de retenție, iazuri de decantare, depozite de deșeuri, lucrări hidrotehnice speciale) aflate sub incidența legislației specifice domeniului siguranței barajelor. Dintre acestea, circa 63% au fost analizate și sunt autorizate, iar circa 37% sunt încă neautorizate.

Obiectivele neautorizate sunt deținute, de regulă, de societăți aflate în insolvență, diferite alte entități comerciale private (societăți comerciale, persoane fizice autorizate, asociații familiale etc.) și au termen de conformare permanent. O situație deosebită se înregistrează în cazul autorităților locale, cu dificultăți în asigurarea resurselor financiare și umane necesare administrării în siguranță a acestor baraje.

Situația autorizării se ameliorează de la an la an, astfel că procentul barajelor neautorizate scade semnificativ.

Concluziile conferinței


Ca urmare a acțiunilor de verificare și control pe teren a acumulărilor din categoriile de importanță C și D, efectuate prin echipele inspecțiilor bazinale și teritoriale a apelor, s-au desprins unele aspecte de natură tehnică și juridică referitoare la aceste acumulări:

·         💧 unele acumulări sunt golite, fără luciu de apă și sunt chiar parțial dezafectate sau degradate;

·         💧 lipsa fondurilor necesare finalizării unor lucrări de reabilitare, întreținere, reparații, a construcțiilor hidrotehnice din cadrul obiectivelor verificate, dar și pentru elaborarea documentațiilor tehnice necesare obținerii autorizației de funcționare în condiții de siguranță.

Pe lângă viiturile din ce în ce mai frecvente, care trebuie atenuate și/sau tranzitate în siguranță prin amenajările hidrotehnice, se remarcă și perioadele frecvente de secetă, pentru care rezervele de apă oferite de acumulările artificiale reprezintă, uneori, unica măsură de asigurare a resursei de apă pentru populație.

Specialiștii Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și ai Administrației Naționale „Apele Române” urmăresc în permanență starea tehnică și funcțională a tuturor barajelor din țara noastră indiferent de deținător, pentru a fi asigurate atât folosințele, cât și starea de siguranță a acestor obiective, în contextul creșterii frecvenței fenomenelor hidrometeorologice extreme, posibil efect al schimbărilor climatice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu