luni, 10 august 2020

Descoperiri pe urmele lui Rommel, la Coșna


Membrii Asociației „Prospectorii Istoriei”, cu sediul în Comănești, au făcut noi cercetări în arealul Oituz-Coșna, unde au avut loc mari bătălii în Primul Război Mondial și anunță că este posibil să fi descoperit locația Centrului de comandă al trupelor germane Wurttemberg. Cercetarea a fost făcută pe urmele locotenentului Erwin Rommel în încercarea trupelor sale de a străpunge reduta Dealul Coșna.

„Urmează– spune președintele Asociației, Florin Boșoteanu –  ca în perioada următoare să confirmăm descoperirea, coroborând informațiile deja cunoscute cu ce am găsit pe teren.
La finalul cercetărilor, vom pune la dispoziție o hartă interactivă cu toate detaliile despre luptele importante din acest areal”.
Din echipa „Prospectorii Istoriei” au făcut parte Sorin Mare (din Bacău), George Țăranu și Florin Boșoteanu (Comanesti), Ciprian Racoș (Onești), cu un ajutor din partea colegilor acestora Florin Stanciu și Daniel Simion (Buzău).
În august 1917, misiunea germană de la Oituz a fost încredințată trupelor conduse de generalul Friedrich von Gerock. Disproporția de forțe era destul de mare, în defavoarea românilor care acopereau și breșa lăsată prin plecarea corpului de armata rus care se retrăsese din calea trupelor inamice. Erwin
Rommel a fost însărcinat să preia inițiativa și să atace liniile românești cu 6 companii. Regimentul său de elită, Wurttemberg, se întorsese în Germania, dar a fost rechemat de urgență în România.
Pe dealul Coșna, „Prospectorii Istoriei” a ridicat și a inaugurat, anul trecut, un impresionant ansamblu monumental. Lucrările pentru accesul mai ușor la el și pentru dezvoltarea ansamblului sunt încă în desfășurare, dar asociația a anunțat deja un nou ceremonial militar acolo, pentru 21 august.

Numeroși oameni și multe instituții contribuie cu donații pentru aceste lucrări.
Ansamblul monumental de pe dealul Coșna
- acum (sus) și după dezvoltare (jos)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu