duminică, 8 martie 2020

Formularul fiscal 230 a fost oficializat


  • cu acest formular se redirecționează o parte din impozitul pe venit către ONG-uri

Noul formular fiscal 230 pentru redirecționarea unui procent din impozit a fost publicată chiar astăzi în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare. Cu acest formular fiscal, 3,5% din impozitul pe venit se duce către bursele private, în anumite condiții, și numai pentru anumite perioade ale anului 2019. Termenul pentru depunerea formularului este 25 mai 2020.

Declarația fiscală 230 permite ca 3,5% din impozitul pe venit să poată fi redirecționată către bursele private numai pentru veniturile aferente perioadei 1 aprilie - 31 decembrie 2019. Pentru perioada 1 ianuarie - 31 martie 2019 se păstrează regulile de anul trecut, așa încât procentul de 3,5 % va merge numai către ONG-urile care sunt înscrise în Registrul entităților/unităților de cult, iar pentru susținerea burselor private se va păstra procentul de 2%.
Regula este valabilă pentru persoanele care au obținut venituri din salarii, pensii, precum și din activități independente realizate în baza contractelor de activitate sportive.
Alți contribuabili care pot depune această declarație (persoanele fizice care au realizat venituri din activități independente/activități agricole, din drepturi de proprietate intelectuală, precum și din cedarea folosinței bunurilor) pot să redirecționeze 3,5% din impozitul anual datorat pentru întreaga perioadă 1 ianuarie - 31 decembrie 2019 către o entitate non-profit sau către susținerea de burse private.
Categoriile de persoane care pot alege să redirecționeze 2% sau 3,5% din impozitul pe venit rămân aceleași. Pe lângă contribuabilii care realizează venituri din salarii și/sau din pensii, formularul mai poate fi depus și de cei care obțin venituri din:
  • activități independente/activități agricole, impuse pe bază de normă de venit;
  • activități independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă, pentru care impozitul se reține la sursă;
  • drepturi de proprietate intelectuală, altele decât cele pentru care venitul net se determină în sistem real;
  • cedarea folosinței bunurilor, pentru care venitul net se determină pe baza cotelor forfetare de cheltuieli sau pe baza normelor de venit.
Rămâne valabilă posibilitatea de a redirecționa acești bani timp de doi ani către aceeași entitate, urmând ca cererea să fie reînnoită după expirarea acestei perioade.
Prin completarea formularului 230 se redirecționează o parte din impozitul care ar merge oricum către statul român.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu