joi, 20 iunie 2019

Calitatea a ajuns la putere pe piața vinurilor


Dan Mandrea (stănga), la standul Cramei Panciu
de la Moldavia Wine 2019

Cele mai căutate produse pe piața vinurilor sunt, astăzi, cele de calitate, cu origine cunoscută – spun specialiștii domeniului.

„Nu mai sunt căutate vinurile de altădată, fermentate sau, cum li se mai spunea, «vinuri lungite» ori «făcute cu pastile». Iar acum avem vinuri de calitate, vinuri de origine cunoscută, care reprezintă podgoriile din care provin” – ne-a declarat, la o recentă expoziție de vinuri din Bacău, fostul director al fostei societăți Vinalcool, Dan Mandrea.
Și pe vremea ei, însă, Vinalcool scotea multe soiuri de vin bun, dintre care multe mergeau la export. „În 1988 – și-a amintit Dan Mandrea - am dat un vin în Japonia. După o lună și jumătate ne făceam probleme că vinul nu ar fi ajuns la destinație, însă după aproape două luni am primit felicitări de la ei, ba chiar mai voiau o șarjă. Dar au venit evenimentele din 1989 și nu am mai apucat să mai trimitem. Societatea Vinalcool fiind în același grup industrial cu Bere Lichior Mărgineni a fost privatizată și preluată de un investitor turc, dar care practic a distrus-o. Vinalcool a apucat să intre apoi în reorganizare, proces din care a și ieșit, iar eu am primit de la Parlamentul României o diplomă pentru aceasta, pentru că am avut prima întreprindere din țară în această situație de redresare economico-financiară”.
Specialistul băcăuan mai crede, însă, că astăzi încă destulă lume are mai puțin cunoștință de arta producerii și consumării vinului. Din acest motiv, a lăudat prima ediție a expoziției de vinuri Moldavia Wine. „Este necesar – a opinat Dan Mandrea - ca oamenii să cunoască producătorii cei mai importanți de vinuri, calitățile vinului, dar și cum trebuie să bei și să apreciezi un pahar de vin. E o cultură și în acest domeniu”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu