miercuri, 5 iunie 2019

Am scăpat de Pesta Porcină Africană


Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău a stins ultimul focar de Pestă Porcină Africană (PPA) care mai evolua în județ.

„Asanarea și oprirea evoluției bolii – spune directorul executiv al DSVSA Bacău, dr. Niky Liviu Vrabie - a fost posibilă prin acțiunile concertate ale medicilor veterinari, cu îndeplinirea tuturor măsurilor de combatere prevăzute de legislația sanitară veterinară europeană și națională și instrucțiunilor tehnice ale Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor”.
Astfel, numai pentru ultimul focar de boală, care a evoluat în comuna Letea Veche, au fost efectuate examene clinice la 2.212 porci din gospodăriile populației. De asemenea, inspectorii DSVSA au recoltat probe de sânge de la 273 de porci, iar Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Bacău a efectuat examenele de laborator cu rezultate negative pentru PPA.
Cu respectarea strictă a cadrului legislativ, au fost efectuate dezinfecțiile finale în focar după trecerea a peste 45 de zile de la terminarea operațiunilor preliminare de curățare și dezinfecție a exploatației infectate.

Rămân, însă, în vigoare următoarele măsuri de profilaxie generală nespecifică:

1. Respectarea condițiilor de biosecuritate în exploatațiile nonprofesionale de porcine și respectarea condițiilor minime de igienă de către proprietari:
- interzicerea folosirii resturilor menajere in hrana porcilor;
- interzicerea creșterii libere a porcilor în afara gospodăriilor;  
- identificarea si înregistrarea tuturor suinelor la medicul veterinar;
- interzicerea cumpărării de porcine din surse necunoscute și fără documente sanitare veterinare care să ateste starea de sănătate a acestora.
2. Interzicerea funcționării  târgurilor de animale pentru toate speciile;
3. Conștientizarea și sensibilizarea crescătorilor de animale (prin mass media locala, afișare postere in locuri publice: primărie, școlii, biserici, cabinet medical veterinar, cabinet medical uman etc.) privind implicațiile economice care rezultă în urma evoluției bolii și necesitatea comunicării cu autoritățile sanitare veterinare, practicienii veterinari și crescătorii de animale în vederea notificării imediate a oricărei suspiciuni de boală.

Orice suspiciune de boală se anunță la DSVSA Bacău, la tel-verde 0800800096 sau tel 0234586233 ori fax 0234586372.
Măsurile dispuse vor fi menținute în vigoare până la eliminarea riscului de propagare a bolii pe teritoriul județului Bacau.

2 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere