Daniel Zodian a tăiat pruima felie de cozonac |
A doua ediție a
Târgului de produse locale, organizată prin proiectul „Se poate și aici” de
Asociația BronxPeople în incinta complexului comercial Auchan din Bacău s-a
încheiat duminică, 14 aprilie, după două zile de manifestări. În prima zi a
avut loc și Festivalul Cozonacului, un concurs de gastronomie la care au
participat 16 gospodine pricepute și care și-a desemnat câștigătorii.
Evenimentele au avut ca parteneri Magazinul Auchan, Direcția pentru Agricultură
Județeană și Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului.
Cei
mai frumoși, dar și cei mai gustoși cozonaci din acest an la Festivalul de la
Auchan au fost desemnați cei preparați de Irina Chifane (premiul I), Mihaela
Botezatu (premiul al doilea) și Loredana Berbec (premiul al treilea). Premiul
special al juriului a fost acordat celei mai tinere concurente, Sofia Elena
Rău, în vârstă de numai cinci ani.
Cu
Gigi Mandici, directorul magazinului Auchan Bacău, și cu Daniel Zodian, fondatorul
Asociației BronxPeople, am trecut prin toate standurile Târgului de produse
locale, dar și pe la atelierul gospodinelor, unde lucrau deja cei 16 concurenți
cu vârste între 5 și 72 de ani. Acolo – am aflat de la Daniel Zodian - ingredientele
necesare, dar și echipamentul de lucru, au fost asigurate de magazinul Auchan.
Gospodinele s-au apucat serios de treabă, au frământat coca, au lăsat cozonacii
la dospit, apoi i-au băgat în cuptoarele magazinului. Un juriu format din cinci
persoane, între care două dintre clienții obișnuiți ai magazinului, au ales cei
mai buni cozonaci. Nu a fost ușor, pentru că s-a ajuns și la „baraj”, ca în
orice concurs serios.
Bunătăți culinare
ca la bunica acasă
Relu Grigoraș |
Până
să se rumenească bine toți cozonacii am stat de vorbă cu unii dintre producătorii
locali. Ionela Paliștan, din Brusturoasa, a venit, ca de obicei la asemenea
manifestări, cu delicioșii păstrăvi afumați în cetină de brad și cu diferite
alte produse din pește. Alături, Gabriela Silișteanu, creatoarea brandului
„Dulcețica Mamei”, din Hemeiuș, nu putea etala decât minunatele dulcețuri, dar
și zacusca de hribi și alte asemenea preparate. Nici Asociația Crescătorilor de
Albine din Bacău nu s-a lăsat mai prejos, iar în standul ei Relu Grigoraș,
vicepreședintele, ne-a vorbit despre produsele specifice asociației, dar și
despre condiția apicultorului de astăzi de la noi.
Tot
acolo, Dorina Vrencean, din Coșnea (Agăș), ne-a arătat varietatea de brânzeturi
din lapte de vacă obținute în întreprinderea ei familială, iar Lorena Chifane,
de la BronxPeople, ne-a dat să degustăm surprinzătoarele dulcețuri din fructe
fierte în diferite soiuri de vin. Nu l-am ocolit nici pe tânărul inginer Cătălin
Iftimie, administratorul unui proiect Start Up din Moinești, care a deschis patiseria
„Bunătăți de la Cătălin” cu rețete din caietele vechi ale bunicilor și
mătușilor.
La
final am trecut și pe la standul societății Pomaltoi din Letea Veche a doctorului
pomicultor Florin Acatrinei, care a venit la târg cu material săditor din producția
2018, cu diferite soiuri de cireș, vișin, prun, măr, păr, gutui, alun, nuc,
coacăz negru și roșu, agriș, mur cu sau fără ghimpi.
Ionela Paliștan și Gabriela Silișteanu |
Însă
despre ce am aflat de la producători cu această ocazie vom reveni într-un alt
articol, pentru că e nevoie de ceva spațiu publicistic mai mare.
„Târgul
de produse – a conchis Daniel Zodian – a fost o reușită, prin numărul dublu de
participanți și prin varietatea și calitatea produselor expuse: produse din
carne, lactate, dulcețuri, miere de albine, patiserie, dar și decorațiuni
pentru masa de Paști și pentru atmosfera obișnuită acestei mari sărbători creștine”.
Următorul
Târg al produselor locale este anunțat pentru luna octombrie.
„Dincolo de
promovarea produselor din județul nostru, la târg au fost prezenți tineri care
au pornit în afacere cu programul Start up nation, dovadă că băcăuanii au
spirit de antreprenor. A fost o promovare a afacerilor acestor oameni și a
celor care încearcă să relanseze produse tradiționale. Suntem alături de ei și
le acordăm tot sprijinul nostru”.
Simona Barzaghideanu, directorul executiv al Direcției Agricole Județene
Bacău
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu