marți, 19 martie 2019

Echipa de robotică a Colegiului Cantemir pleacă la etapa națională FTC


Echipa de robotică STIMDC a Colegiului Național „Dimitrie Cantemir”, din Onești, care s-a calificat la etapa națională a concursului First Tech Challenge (FTC), pleacă joi, 21 martie, la București. Capitala țării va găzdui această etapă la Sala Polivalentă, în perioada 22 – 24 martie. Conform ultimelor date oficiale afișate de organizatori, la concurs vor participa 151 de echipe. FTC se va finaliza cu etapa internațională, care va avea loc în luna aprilie în SUA și la care vor participa doar patru echipe din România.

Pentru acest concurs echipele de robotică din licee au construit câte un robot care va fi „coborât” pe solul Planetei Marte, de unde va trebui să recolteze două categorii de minerale, pe care să le aducă în landerul cu care a veni. Evident, spațiul marțian va fi sugerat de un decor specific în sala de concurs, dar roboții trebuie să execute impecabil toate operațiunile din program, unele strict cronometrate. Se jurizează, de asemenea, și activitatea întregii echipe. Toți roboții sunt identici, construiți din pachete de componente similare, dar programarea lor și comenzile date de echipe sunt după priceperea fiecărui colectiv.
Conceptul proiectului FTC presupune mai mult decât construirea unui robot. El include munca în echipă, lucrul pe proiect, spiritul și abilitățile antreprenoriale, inițiativa și rezolvarea de probleme, voluntariatul. Se propun activități pentru dezvoltarea atât a competentelor tehnice, cat și a celor non-tehnice.
„După etapa regională a concursului, care a avut loc la Iași, noi am perfecționat funcționarea robotului – ne-a spus mentorul echipei de la Colegiul Cantemir, profesoara de informatică Olimpia Panfil, ea însăși absolventă a cursurilor acestui colegiu. Am observat ce nu a mers bine la etapa regională, mai ales la operațiunile de colectare a obiectelor. Suntem în primul an de participare la concurs, iar calificarea la etapa națională a fost o mare realizare, pentru că am concurat cu echipe care deja au o experiență de doi sau trei ani. Și suntem singura echipă din Onești”. Lotul oneștean va fi format din 17 elevi din clasele a X-a și a XI-a.
Pe o parte din membrii echipei i-am văzut în week-end – ul trecut în atelierul lor. Lucrau pentru perfecționarea comenzilor robotului. Într-o zi l-au avut în vizită la ei și pe Rareș, un băiețel de nici șase ani împliniți, care s-a prezent el însuși cu un roboțel pe care l-a montat singur și pe care îl manevrează de pe tabletă. Serios nevoie mare, Rareș le-a explicat „colegilor” mai mari cum funcționează roboțelul său. „Schimbul de experiență” a fost unul surprinzător, dar și mobilizator pentru cei din echipa STIMDC.
Din județul Bacău, la concursul FTC din acest an s-au înscris trei echipe: Rusty Androids – de la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” și Echo Pulse – de la Colegiul Național Ferdinand I, din Bacău, și STIMDC – de la Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” din Onești.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu