marți, 5 martie 2019

Arderea miriștilor este strict interzisă


Centrul județean Bacău al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) atrage atenția că este interzisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente.

Mai ales în această perioadă, a curățeniei de primăvară, agricultorii și gospodarii satelor au tendința de a da foc miriștilor și/sau resturilor vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiță, inclusiv iarba rămasă după cosirea pajiștilor temporare etc.). Focul se poate extinde însă și poate afecta inclusiv casele oamenilor și pădurile din apropiere. În plus, degajarea de fum înseamnă poluarea aerului.
Interzicerea arderii miriștilor este prevăzută și de Codul pentru bune condiții agricole și de mediu – GAEC 6, impus fermierilor de Regulamentul UE privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole comune, transpus în legislația națională. GAEC impune menținerea nivelului de materie organică în sol, nu incendierea vegetației.
În aceste sens, între APIA, Garda Națională de Mediu și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (ISU) a fost încheiat un Protocol de colaborare, al cărui scop este creșterea eficienței acțiunilor de control privind respectarea de către fermierii care solicită sprijin financiar din fonduri europene și naționale a condițiilor GAEC.
În cazul în care fermierul constată că suprafețe ale exploatației au fost arse, focul fiind provocat de o cauză necunoscută, pentru a nu fi penalizat, trebuie să prezinte la APIA, în zece zile lucrătoare de la producerea evenimentului, o copie după sesizarea depusă și înregistrată la poliție sau la ISU privind producerea acestui fapt.
Nerespectarea normelor de ecocondiționalitate conduce la reducerea plăților sau excluderea de la plată, la una sau mai multe scheme de sprijin, pentru anul în curs sau mai mulți ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu