Evoluția Pestei
Porcine Africane (PPA) confirmată la un porc domestic într-o gospodărie din
comuna Oituz impune aplicarea cu prioritate a „Programului de măsuri aprobat și
impus în zonele de restricție”. Pentru aplicarea programului au fost instituite
o zonă de protecție și o zonă de supraveghere.
Zona de protecție ocupă o parte din teritoriul comunei Oituz, pe o
raza de 3 km în jurul exploatației infectate, și cuprinde satele Oituz, Călcâi
și Marginea.
Zona de supraveghere se întinde pe o rază de 10 km
în jurul exploatației infectate, în care este inclusă și zona de protecție, și
cuprinde localitățile Cașin și Curița din comuna Cașin; Lupești, Pârvulești și Mănăstirea Cașin din
comuna Mănăstirea Cașin; Bogdănești și Filipești din
comuna Bogdănești; Bahna, Nicorești, Pârgărești și Pârâu Boghii din comuna Pârgărești;
Tuta, Târgu Trotuș și Viișoara din comuna Târgu Trotuș; Târgu Ocna și Poieni
din Târgu Ocna; Cireșoaia și Cerdac din Slănic Moldova.
Iată cum arată acest program, transmis de Direcția Sanitară
Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) și instituțiile cu atribuții
în Centrul Local de Combatere a Bolilor:
·
Campanie de conștientizare a cetățenilor, prin instalarea semnelor și panourilor de avertizare
pe căile de acces din zonele de protecție. Aceste semne se vor instala și pe
drumurile care delimitează granițele zonelor
de protecție și de supraveghere.
·
În toate locurile de mare vizibilitate din
localitățile cu restricții vor fi amplasate afișe cu reguli simple și clare pe
care toți crescătorii de suine au obligația să le respecte pentru a preveni
răspândirea bolii;
·
Recensământul tuturor exploatațiilor care vor fi vizitate de
un medic veterinar oficial într-un termen de cel mult șapte zile, în vederea
efectuării unui examen clinic al porcilor și a unui control al registrului și
al mărcilor de identificare a porcilor;
·
Amplasarea de dezinfectoare rutiere pe DN11 Târgu
Secuiesc-Onești și pe DJ116 Oituz-Târgu Ocna ;
·
Prin grija autorității publice locale, la intrările și
ieșirile din gospodăriile populației care dețin porci din perimetrul stabilit
de DSVSA, în jurul focarului, se vor
instala dezinfectoare individuale, în termen de 5 zile de la adoptarea
prezentului plan de măsuri;
·
În vederea descurajării comerțului ilicit cu porci vii,
carne și produse din carne se realizează controale în trafic în zonele de restricție;
·
Se interzice circulația și transportul porcilor pe
drumurile publice sau private. Această interdicție nu trebuie să se aplice la
tranzitul de porci pe cale rutieră, fără descărcare sau oprire, cu documente
legale;
·
În zonele în care s-a identificat PPA la porc domestic,
în Fondul de vânătoare de pe raza unității administrativ
teritoriale, se realizează vânătoarea intensivă până la reducerea
efectivelor de mistreți la limita cotelor optime
Ce trebuie
să respecte crescătorii de porci
·
NU CUMPĂRAŢI PURCEI DIN LOCURI NECUNOSCUTE, DE LA
INTERMEDIARI SAU MIJLOCITORI DE ANIMALE, FĂRĂ A FI IDENTIFICAŢI (CU CROTALIE)
ŞI FĂRĂ CERTIFICAT SANITAR VETERINAR DE SĂNĂTATE ELIBERAT DE MEDICUL VETERINAR,
PENTRU CĂ EXISTĂ PERICOLUL SĂ INTRODUCEȚI ÎN GOSPODĂRIE PORCI BOLNAVI, ȘI
ASTFEL SĂ DIFUZAȚI PPA!
·
Porcii nu pot părăsi exploatația în care sunt ținuți până
la stingerea focarelor de PPA și ridicarea măsurilor de restricții;
·
Orice persoană care intră sau iese din exploatațiile de
porcine trebuie să respecte măsurile de igiena adecvate, necesare pentru a
reduce riscul de propagare a virusului PPA;
·
Nici o altă specie de animal domestic nu poate pătrunde
în exploatație, nici nu poate ieși din aceasta fără autorizarea DSVSA;
·
Creșteți porcii în spații împrejmuite, în adăposturi
închise, cu respectarea condițiilor de igienă, microclimat și bunăstare,
izolate de gropile de gunoi sau zonele populate cu alte porcine sau cu porci
mistreți;
·
Se interzice creșterea liberă a porcinelor domestice în
vecinătatea pădurilor precum și pe suprafața gropilor de gunoi și în raza
acestora, în scopul evitării contactului cu populația de porci mistreți;
·
Toți porcii morți sau bolnavi dintr-o exploatație trebuie
imediat declarați medicului veterinar și la DSVSA Bacău, care procedează la
investigațiile corespunzătoare;
·
colaborați cu medicul veterinar arondat pentru efectuarea
examenelor clinice si recoltarea probelor pentru examene de laborator;
·
nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii cu încălțămintea
și hainele cu care ați umblat pe stradă; este recomandat, pentru dezinfecție,
la intrarea în adăpost să puneți o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă
de sodă caustică;
·
nu hrăniți animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură
provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie
care aduc carne de mistreț, sub nicio formă nu dați porcilor apa provenită de
la spălarea cărnii sau resturi de carne;

·
Nu comercializați carnea proaspătă și produsele din carne
de porc rezultate din tăierea porcilor în exploatația proprie (consumul acestor
produse se face numai în exploatația respectivă, după examenul de specialitate
asigurat de medicul veterinar arondat);
·
CARNEA VÂNDUTĂ, DATĂ RUDELOR SAU PRIETENILOR, TRANSMITE
BOALA LA PORCII DIN ALTE LOCALITĂȚI.
„Nerespectarea
acestor măsuri poate atrage sancțiuni contravenționale sau penale după caz. Pesta
porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de
îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici și
mistreții.”
Dr.
Florin Claudiu Baltă, purtător de cuvânt la DSVSA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu