joi, 3 ianuarie 2019

Certitudini și previziuni pentru 2019: Salarii mai mari, prețuri plafonate, dar și taxe care pot aduce scumpiri


Anul 2019 vine, din punct de vedere economic, cu salarii mai mari pentru bugetari, cu vouchere de vacanță și indemnizații de hrană, cu plafonarea tarifelor pentru energia electrică și gazele naturale, dar și cu „taxa pe lăcomie” pentru bănci și cu scumpirea benzinei. Pentru alte produse și servicii ori pentru strategia de dezvoltare economică se fac doar previziuni (pentru a nu le numi, dacă vin de la politicieni, doar promisiuni).

Salariații din sistemul public au deja salarii mai mari de la 1 ianuarie. Majorarea este de 25% din diferența dintre ce primesc acum și ce este prevăzut în Legea salarizării pentru anul 2022. Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunțat însă că din 2019 se va aplica și majorarea punctului de pensie cu 15% de la 1 septembrie, iar voucherele de vacanță se vor da, pentru toți bugetarii, la fel ca în 2018.
Cei care nu vor primi bani în plus la salarii sunt medicii și asistentele, care au avut de la 1 martie 2018 o creștere până la nivelul din 2022.
Tot de la 1 ianuarie, salariații de la stat primesc o indemnizație de hrană care reprezintă două salarii minime pe economie.

Benzină mai scumpă

De la 1 ianuarie, benzina comercializată în România conține 8% biocarburant, față de 4,5% până acum. Acest lucru va duce la o scumpire la pompă de 7-10 bani pe litru, deoarece rafinăriile vor fi obligate să modifice rețeta pentru fiecare tip de benzină.

Prețul energiei și gazelor îngheață

Guvernul a aprobat deja înghețarea prețului gazelor pe timp de trei ani, de la 1 aprilie 2019. Până pe 28 februarie 2022, producătorii, inclusiv filialele acestora care au activități de extracție și de comercializare a gazelor naturale extrase de pe teritoriul României, au obligația să vândă cu 68 lei/MWh cantitățile de gaze naturale rezultate din activitatea de producție interna curentă către furnizori și clienți finali eligibili.
Va fi înghețat și prețul energiei electrice pentru consumatorii casnici. Autoritatea Națională de Reglementare în Energie va elabora o metodologie în acest sens în luna ianuarie 2019.
În schimb, cresc accizele la astfel de produse.

Taxe pe cifra de afaceri

În acest an, însă, vor exista modificări în taxarea companiilor energetice și a celor din sectorul telecom, iar băncile vor plăti o „taxă pe lăcomie”.
Tot din 2019, comisionul de administrare pe Pilonul 2 de pensii scade la 1%, de la 2,5%. De asemenea, de la 1 ianuarie, volumul de date în roaming fără suprataxă a crescut. De la 1 martie, contribuțiile datorate de companiile energetice la ANRE vor creste la 2% din cifra de afaceri, de la 0,1% în prezent.
Și operatorii din sectorul telecom vor plăti către ANCOM o contribuție de 3% din cifra de afaceri, față de 0,4% în prezent.

Cu ochii pe averile noastre

În acest an, Guvernul ar putea taxa suplimentar averile, iar ANAF ar urma să evalueze bunurile familiilor. Unii spun că ar fi vorba de un fel de „taxă pe lăcomie” în zona persoanelor fizice.
Se lucrează – susține unele surse - la doua variante. Prima, propusă de ministrul Teodorovici, taxează suplimentar salariile mai mari decât salariul unui ministru. A doua, propusă de fostul ministru Darius Vâlcov, ar taxa suplimentar averea. ANAF face o evaluare la prețul pieței a bunurilor deținute de o familie și suprataxează veniturile peste un anumit prag.

Leu mai mic, accize mai mari

Se presupune că și leul se va deprecia în continuare. Se anticipează un curs EUR/RON în intervalul 4,65 – 4,70 în prima parte a anului și 4,70 – 4,75 în a doua parte.
Accizele pentru acest an cresc peste nivelul prevăzut în Codul Fiscal, prin actualizare cu inflația. De la 1 ianuarie, acciza a fost majorată la benzina de la 1,976 lei/1000 litri, la 2,038 lei, cu 3,15% mai mare. Acciza la motorină este majorata de la 1,838 lei/1.000 l la 1,896 lei.
Acciza la mia de țigarete crește de la 448,74 la 483,74 lei, iar accizele la bere cresc de la 3,3 la 3,4 lei pe hl, cele pentru vinurile spumoase de la 47,35 la 48,89 lei/hectolitru de produs. Acciza la vinurile liniștite și la produsele intermediare se majorează de la 396,84 lei/hectolitru de produs la 409,34 lei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu