duminică, 27 ianuarie 2019

Altă avarie pe conducta de apă sărată din zona petroliferă Măgirești


Primarul comunei Măgirești, Câdă Ionică, ne-a semnalat, duminică, 27 ianuarie, încă o avarie pe conducta de apă tehnologică Albotești - Stația 21 Runcu a companiei Petrom, apă pompată în fostele exploatații de petrol din zonă. Avaria a avut loc tot în perimetrul satului Valea Arinilor, iar pe pantele dealului de acolo s-a scurs din nou apă sărată.

„Sigur nu vrea nimeni să știe de efectele unor astfel de avarii și să ia vreo măsură – ne-a declarat, cu amărăciune, primarul. Nu mai am încredere în instituțiile statului și nici nu știu ce să mai fac, cum să mai procedez. Sunt cinci cazuri de poluare a mediului în ceva mai mult de o lună. Deci pe conducta care se sparge mereu nu mai este vorba de un simplu accident. Noi am trimis adresă și la Petrom București, să nu mai exploateze conducta, să caute soluții de remediere”.
În fotografiile făcute la fața locului nu se mai vede apă curgând, ci numai făgașul prin care a curs deja apa și a topit stratul de zăpadă, pentru că s-a oprit alimentarea cu apă a conductei după ce operatorii au văzut că a scăzut presiunea în urma avariei.
Fost inginer la exploatarea petrolului, Câdă Ionică spune că Petrom are o procedură pentru astfel de situații, dar nu o aplică. „Acolo ar trebui înlocuită toată conducta, dar aceasta costă și, evident, ar afecta profitul companiei – a opinat primarul. Am înțeles că această conductă ar fi fost trecută pe un program de înlocuire, dar iată că e deja foarte târziu. Ce vină are, atunci, populația comunei Măgirești? Se vede treaba că ei nu au făcut inspecția tehnică periodică la acea conductă”.
De la Comisariatul județean al Gărzii Naționale de Mediu, comisarul șef Ionuț Diaconu a precizat că un comisar de la serviciul de permanență a plecat la locul avariei. „Încă nu avem detalii de acolo – a precizat comisarul șef. Eu știu că și sâmbătă a fost o avarie în zonă. Data trecută compania a fost sancționată cu avertisment și a fost înlocuit un tronson din conductă. Noi le-am solicitat inclusiv documente legate de conducta din zonă, de mentenanța ei”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu