marți, 4 decembrie 2018

Mai săraci ca în acum și ca de când suntem am fost vreodată?


Ultimul Raport European al Plăților Consumatorilor, preluat în aceste zile în multe publicații românești și mai ales comentat pe rețelele de socializare, a trezit și interesul celor plecați la muncă în străinătate.

Raportul arată că un sfert dintre români se împrumută pentru a-și plăti facturile curente, iar circa o treime (32%) dintre conaționali afirmă că sunt dispuși să emigreze din cauza situației financiare din țară. Raportul mai arată cum economisesc românii și dacă o fac mai mult bărbații sau femeile și cam pentru ce se fac economiile.

În acest context, România se clasează pe penultimul loc din Europa la valoarea sumelor economisite, în timp ce Elveția este în frunte, cu o medie de 590 de euro economisiți lunar.

În schimb, România este în topul clasamentului (locul al doilea) atunci când vine vorba despre numărul persoanelor care și-au exprimat deschiderea către emigrare, cu un procent de 32% din total. Doar Ungaria depășește România, înregistrând un procent de 35% din populație care își dorește să emigreze în viitorul apropiat. Iar aceste procente sunt duble fața de media europeană.

De pauperizare în România eram deja convins și această realitate mă strânge de spate. Însă acum am sesizat mai ales cât de atenți au devenit românii din străinătate vizavi de cifrele Raportului European al Plății Consumatorilor. În publicațiile lor de orice fel, cei din „diaspora” dau și concluziile din Raport.
Oare de ce tocmai acum când guvernanții încep o adevărată campanie să-i aducă pe stranieri acasă?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu