sâmbătă, 17 noiembrie 2018

Pământul din Cimitirele Băcăuane ale Eroilor a ajuns la Alba Iulia


Pământul prelevat în această săptămână din trei Cimitire băcăuane ale Eroilor a ajuns la Alba Iulia. Urna specială cu pământ din toate provinciile istorice românești și din locurile de jertfă supremă ale ostașilor români care au căzut pentru România Întregită a fost depusă în Sala de Onoare a Catedralei Încoronării, în cadrul unei ceremonii militare și religioase. Pământul din județul Bacău a fost prelevat de la Monumentul Măgura Ocnei (Târgu Ocna), de la mormântul locotenentului erou Nicolae Macarie din curtea Bisericii neamului din Poiana Sărată și din Cimitirul Eroilor din Oituz.



Evenimentul a fost organizat de Asociația Națională Cultul Eroilor (ANCE)„Regina Maria”, în colaborare cu Ministerul Apărării Naționale și Patriarhia Română.

Ceremonialul, la care au participat reprezentanți ai autorităților județului Alba, membri ai Biroului Executiv Central al ANCE și majoritatea președinților filialelor Asociației, a fost prezentat de col. (r) Paul Valerian Timofte, vicepreședinte al ANCE și președinte al Filialei Bacău a acestei Asociații.

IPS Irineu, arhiepiscop de Alba Iulia, a oficiat, la deschidere, un tedeum de mulțumire închinat ostașilor români căzuți pe câmpurile de luptă pentru reîntregirea națională, iar despre importanța și semnificația evenimentului a vorbit președintele ANCE, gr. mr. (r) Visarion Neagoe. Președintele a dat citire Actului de donație a Urnei Centenarului Marii Uniri, cu pământ prelevat, act emis de ANCE „Regina Maria”. La acest act a fost anexată și lista cu câmpurile de luptă și cimitirele de unde a fost prelevat pământul, împreună cu procesele verbale de autentificare a mostrelor adunate.

Săculeți cu pământ din Bucovina de Nord, Basarabia și Cadrilater, din toate provinciile care s-au unit cu Regatul României. Și din câteva județe ale țării au fost depuși în urnă de elevii Colegiului Militar Național „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, în ordinea alfabetică a județelor și provinciilor de unde au fost aduși.

La final, despre semnificația evenimentului au vorbit IPS Irineu și prefectul județului Alba, Dănuț Emil Hălălai. Tot la final a fost înmânată Medalia aniversară unor personalități din Alba Iulia.
Urna cu pământ este expusă timp de trei zile în pridvorul Catedralei, pentru a fi prezentată vizitatorilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu