sâmbătă, 20 octombrie 2018

Mormintele înaintașilor Familiei de boieri Lecca semnalizate după 70 de ani


  • evenimentul a avut loc în biserica din Botești (Ungureni), în ziua în care lăcașul a fost resfințit
Dumitru Lecca, la mormintele înaintașilor

Trei morminte ale înaintașilor Familiei de boieri Lecca, cel mai vechi de aproape 150 de ani, aflate în biserica din satul Botești (comuna Ungureni), au fost semnalizate din nou, după 70 de ani, prin pietre funerare corespunzătoare. Evenimentul a avut loc chiar în ziua în care biserica, renovată total, a fost resfințită de un sobor de preoți în frunte cu IPS Ioachim Băcăuanul, arhiepiscopul Romanului și Bacăului. La eveniment a fost prezent și Dumitru Lecca, urmaș al familiei boierești care a avut un rol important în istoria Bacăului și a României.

Noile pietre funerare sunt așezate pe locul în care se află mormintele generalului Dimitrie G. Lecca și Iuniu Lecca, dar și al paharnicul George Lecca, înmormântat inițial la Tecuci, apoi adus la Dealu Mare. Biserica a fost ridicată de paharnicul Lecca și de soția lui și renovată ulterior de generalul Dimitrie Lecca și de omul politic Iuniu Lecca. Alături de aceste morminte este semnalizat și cel al Zoiței Vogorides, născută Negură, înmormântată la 24 iunie 1863, mormânt care a avut o piatră pusă inițial de colonelul Dimitrie Lecca (viitorul general) și de soția sa Rocsanda.
Mormântul paharnicului Lecca
„La intrarea în biserică – ne-a spus urmașul familiei, Dumitru Lecca - era și pe vremea comuniștilor o placă, pusă inițial de generalul Lecca, plasată într-un loc mai ferit, poate de aceea a și rămas la locul ei. Acum n-am mai cerut dezvelirea mormintelor, dar am solicitat să se pună noi pietre funerare, pentru a se marca locurile. În acele morminte sunt generalul Lecca, tatăl, un frate și o soră ai lui și bunicul meu. Mai este, la Geoseni, mormântul fratelui bunicului meu, care a fost primar în această comună, care a făcut, cu soția lui, biserica de acolo, școala și baia comunală. Mormântul lui nu mai avea nici placă, nici cruce, nimic. L-am refăcut mult mai târziu. În satul Bogdănești (Traian) sunt fratele tatălui meu și fiul său, la biserica ridicată de ei, iar al treilea frate al tatei a fost îngropat în Bacău, în Cimitirul Central, dar mormântul său nu mai există, deși avem act de proprietate asupra lui. Tatăl meu, Gheorghe Alexandru Lecca, a fost înmormântat în București, la Bellu Militar, împotriva voinței lui”
După venirea la putere a comuniștilor, mormintele familiei Lecca din satul care acum circa 150 de ani se numea Dealu Mare, care se aflau în lăcașul de cult ctitorit de ei, au fost efectiv acoperite cu pământ, iar peste ele s-a turnat o nouă podea de beton.

Biserica resfințită, preotul ridicat onorific în rang

IPS Ioachim a resfințit biserica cu hramul Sf. Gheorghe din Botești și a oficiat, apoi, slujba de sfințire a noului altar al acesteia. În masa altarului au fost zidite documentele de sfințire, care au fost depuse chiar de Dumitru Lecca.
Târnosirea a fost făcută după toată rânduiala, prin înconjurarea bisericii şi ungerea cu Sfântul şi Marele Mir, prin punerea în piciorul Sfintei Mese din altar a Sfintelor Moaşte de Sfinţi Mucenici şi a Documentului de sfinţire, prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir a Sfintei Mese şi punerea icoanelor celor patru evanghelişti, Matei, Ioan, Marcu şi Luca, în cele patru colţuri ale Sfintei Mese şi pecetluirea cu ceară a celor puse, prin rugăciuni de sfinţire rostite în genunchi.
Cu acest prilej, IPS Ioachim a apreciat strădania și vrednicia preotului paroh Ciprian Bertea, căruia i-a fost acordat rangul onorific de preot iconom stavrofor.

„S-a vrut să se șteargă «din cartea de imobil» familia noastră. Numele ei nu mai era pomenit nici după 1990 aproape deloc, ca și cum nu ar fi existat. Dar comuna Ungureni s-a numit comuna Lecca, iar în Bacău a existat o stradă cu acest nume (acum Bulevardul Alexandru cel Bun). Culmea e că chiar mormintele ctitorilor lăcașului de cult din Dealu Mare nu se mai vedeau. În satul Dealu Mare a existat un pământ al familiei noastre: pe o parte s-a ridicat biserica, altă parte a fost donată pentru școală. Acum biserica este în inventarul Primăriei Ungureni. În prezent, numele Lecca nu este dat nici măcar unei străzi din Bacău. Or, după opinia mea, generalul Dimitrie Lecca a fost cea mai mare personalitate politică și militară a Bacăului. Dar nici nu se mai pomenește numele lui. El a fost omul care, fiind președintele Camerei Deputaților, a promovat ideea de regalitate în România. A fost și ministru de război în două mandate și a obținut gradul de general pe front.”
Dumitru Lecca, urmașul Familiei Lecca

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu