marți, 30 octombrie 2018

Comuna Huruiești se află cu un pas în focarul de Pestă Porcină


  • comuna are satul Prădaiș inclus în Zona de Protecție
  • alte patru comune și trei sate din Huruiești sunt în Zona de Siguranță

Satul Prădaiș se află la limita focarului de Pestă Porcină,
în Zona de protecție
Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB), din structura Instituției Prefectului Bacău, a stabilit un Program de măsuri impus în zonele de restricție ca urmare a focarului de Pestă Porcină Africană din imediata vecinătate a graniței de sud a județului Bacău. În satul Lespezi, din comuna Homocea (Vrancea), a fost confirmat un focar de Pestă Porcină. Marți, 30 octombrie, erau așteptate și avizările finale ale acestor măsuri. Programul ne-a fost făcut cunoscut în exclusivitate de purtătorul de cuvânt al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău, dr. Florin Baltă.

Zona de restricție, în asemenea situații, este formată din Zona de protecție (ZP) și Zona de supraveghere (ZS). Zona de protecție se compune dintr-o parte din teritoriul comunitar pe o rază de cel puțin 3 km în jurul exploatației infectate, iar zona de supraveghere 10 km în care este inclusă și zona de protecție. Satul Prădaiș comuna Huruiești, din județul nostru, se află în ZP. Dar în ZS sunt comunele Tătărăști (satele Ungureni, Cornii de jos, Cornii de Sus, Giurgeni, Drăgești și Tătărăști), Huruiești (Huruiești, Perchiu, Capotești), Sascut (Berești, Sascut), Dealu Morii (Negulești) și Podu Turcului (Sârbi, Lehancea, Răcușana, Bălănești, Giurgioana).
Pentru ZP au fost prevăzute 14 măsuri de protecție, iar pentru ZS 12 măsuri.

Măsuri care se impun în Zona de Protecție

În ZP se impune imediat efectuarea unui recensământ al tuturor exploatațiilor, care apoi vor fi vizitate de un medic veterinar oficial cel mult șapte zile. Porcii de acolo nu mai pot părăsi exploatația în care sunt ținuți, până la stingerea focarelor de Pestă. De asemenea, la intrările și ieșirile din gospodăriile populației care dețin porci se vor instala dezinfectoare individuale. Substanțele necesare pentru dezinfectoare vor fi asigurate de autoritățile publice locale, iar fondurile aferente se vor asigura prin bugetul Consiliului Județean.
În zonă sunt interzise circulația și transportul porcilor pe drumurile publice sau private. Această interdicție nu trebuie să se aplice la tranzitul de porci pe cale rutieră fără descărcare sau oprire, cu documente legale. Toate vehiculele și echipamentele utilizate pentru transportul porcilor sau al altor animale ori materiale susceptibile de a fi contaminate (carcasele, furajele, gunoiul de grajd, purinul etc.) trebuie curățate, dezinfectate, dezinsectizate și tratate cât se poate de repede după contaminare. Nici un camion sau vehicul care a fost utilizat la transportul porcilor nu poate părăsi zona fără a fi curățat și dezinfectat, apoi inspectat și reautorizat pentru transport.
De asemene, nicio altă specie de animal domestic nu poate pătrunde în exploatație și nu poate ieși din aceasta fără autorizarea DSVSA. Porcii morți sau bolnavi dintr-o exploatație trebuie imediat declarați medicului veterinar și DSVSA.
Se interzice cu desăvârșire sacrificarea porcinelor fără avizul DSVSA (sacrificarea se poate face doar în prezența medicului veterinar, pentru efectuarea examenului ante și post mortem. Iar materialul seminal, ovulele sau embrionii de porci nu pot părăsi exploatațiile situate în interiorul zonei de protecție. Scoaterea de carne de porc, preparate din carne de porc și orice alte produse care conțin astfel de carne din zonă este interzisă fără avizul DSVSA.
Vom reveni cu măsurile impuse în Zona de supraveghere.
CLCB a mai impus să se organizeze opt filtre rutiere, prin intermediul DSVSA, în colaborare cu Inspectoratul de Poliție Județean și cu Inspectoratul Județean de Jandarmi.

„Cunoaștem situația apărută, dar am înțeles că în zonă încă nu s-a confirmat focarul de pestă. Oricum, suntem pregătiți să luăm valul în piept, dacă e nevoie. Important este că oamenii din comună sunt liniștiți, nu s-a creat agitație și sperăm ca nici să nu se creeze. Practic, acum situația e ca și anul trecut pe timpul acesta, de exemplu. Adică e liniște. S-a dat alarma, însă noi deja am discutat în CLCB, la Prefectură, unde s-au trasat măsuri și le vom aplica”.
Ioan Zăbrăuțanu, primarul comunei Huruiești

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu