vineri, 6 iulie 2018

Am stat de vorbă cu băcăuanul care s-a aflat în preajma lui Hitler și a Regelui Carol al II-lea


  • Constantin Zavati, veteran de război și profesor de chimie timp de 32 de ani, memorialist și traducător tehnic, este sărbătorit, sâmbătă, 7 iulie, la împlinirea vârstei de 95 de ani
Constantin Zavati (dreapta), felicitat de George Gheorghiu
Vineri, 6 iulie, l-am însoțit pe secretarul Filialei Bacău a Asociației Naționale „Cultul Eroilor”, col. (retr.) George Gheorghiu, care i-a transmis personal, dar și din partea Filialei, col. (retr.) Constantin Zavati, veteran de război, felicitări cu numai o zi înainte de a împlini 95 de ani.
L-am vizitat pe sărbătorit la el acasă, în Bacău, prilej cu care am putut afla amănunte demne de istoria scrisă a Armatei Române, dar și a Bacăului, Constantin Zavati fiind tânăr ofițer în cel de Al Doliea Război Mondial, apoi profesor de chimie, timp de peste 30 de ani, în Bacău. Astfel de evocări sunt, de altfel, apărute deja în câteva cărți publicate de venerabilul veteran, care la 92 de ani a și primit, pentru cartea de debut, premiul Ligii Scriitorilor din România.
Constantin Zavati și cea mai recentă carte
Dintre episoadele vieții veteranului Constantin Zavati am reținut momentele în care s-a aflat fie în preajma Regelui Carol al II-lea – în Bacău, fie a lui Adolf Hitler - în Germania, fie a unor personalități ale lumii artistice, militare sau politice, între care George Enescu și pictorul Nicu Enea. Unul dintre aceste episoade, descrise în cărțile sale de memorii, este și cel al revederii fostului coleg dintr-o școală militară din Germania care îi salvase viața la un moment dat, în condițiile în care România întorsese armele împotriva aliaților germani în cel de Al Doilea Război Mondial, iar fostul său coleg căzuse prizonier al armatei sovietice.
Cu amănunte despre astfel de episoade tulburătoare vom reveni în ediția de luni, 9 iulie.
Sâmbătă, 7 iulie, profesorul Constantin Zavati va fi sărbătorit și de foștii săi elevi din Bacău, acum persoane la vârsta senectuții.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu