luni, 4 iunie 2018

Exercițiu de simulare în caz de inundații


În perioada 5-6 iunie, Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret Bacău va desfășura un exercițiu de simulare a producerii de inundații și accidente la construcțiile hidrotehnice în bazinul hidrografic Siret.
Pentru județul Bacău, exercițiul vizează cursul de apă al râului Cașin. Scenariul prevede cantități însemnate de precipitații căzute într-un interval scurt de timp și atingerea cotei de inundații (cod portocaliu) la stația hidrometrică Haloș (nivel – 400 cm, debit 227 mc/secundă).
Exercițiul se va declanșa pe 5 iunie în Dispeceratul bazinal al ABA Siret, odată cu primirea de la Administrația Națională de Meteorologie şi Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a avertizărilor cod portocaliu. Ulterior, se vor verifica atât modul de transmitere a avertizărilor hidrometeorologice către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bacău, respectiv ISU Bacău, cât şi modul în care sunt cunoscute prevederile planurilor bazinale şi județene de apărare împotriva inundațiilor. Exercițiul se va finaliza pe 6 iunie, ora 17,00, odată cu ieșirea din starea de alertă.
La exercițiu vor lua parte Administrația Națională de Meteorologie, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, Ministerul Apelor și Pădurilor-Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, Administrația Națională Apele Române, Administrația Bazinală de Apă Siret, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bacău, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Maior Constantin Ene” Bacău, Sistemul de Gospodărire a Apelor Bacău, Direcția Silvică Bacău și comitetele locale pentru situații de urgență Mănăstirea Cașin, Cașin și Onești.

„Acest exercițiu are drept scop verificarea modului de funcționare a fluxului informațional meteorologic și hidrologic de avertizare-alarmare a populației, a modului de conlucrare a tuturor structurilor implicate în gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații, precum și a modului în care administrația publică locală cunoaște procedurile elaborate pentru managementul riscului la inundații.”
Dr. ing. Emil Vamanu, directorul ABA Siret

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu