duminică, 20 mai 2018

Regal de manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri la Onești

Biblioteca Radu Rosetti și Primăria Onești

Primăria Onești și Biblioteca „Radu Rosetti” dau, luni, 21 mai, start manifestărilor „Onești – Centenar, unire și Recunoștință”, care vor dura până duminică, 27 mai, inclusiv.

Seria acțiunilor începe luni cu lansarea cărții „O istorie a Oneștiului. Restituiri (1458 – 1921)”, scrisă de Bogdan F. Romandaș, Vasile Jenică Apostol și Vilică Munteanu, care va avea loc la Bibliotecă, de la ora 17,00.
Pe 22 mai, tot la Bibliotecă, de la ora 17,00, va fi lansată cartea „Primul Război Mondial între realitate și ficțiune”, scrisă de Gabriela Gîrmacea. Lansarea va fi urmată de un miniconcert dedicat eroilor din Primul Război Mondial, susținut de Corul de copii „Andantino” de la Școala Gimnazială „Ghiță Mocanu” și de Corul de cameră „Magnificat” al Liceului Teoretic „Fericitul Ieremia”, dirijat de Aristică Vaida. În aceeași zi, de la ora 19,00, la Cinema „Capitol” va rula filmul „Creditul” – cu Răzvan Vasilescu și Șerban Pavlu.
Pe 23 mai, în parcul municipal , de la ora 17,00 va avea loc Marșul absolvenților de liceu, dar și un Concert Carla’s Dreams, iar pe 24 mai, de la ora 10,00, pe platoul din fața Monumentului „Regina Maria” va avea loc un Tedeum, se vor intona imnuri și vor fi depuse coroane de flori, vor fi susținute cuvântări, vor fi premiați veteranii de război, va fi sfințit noul Monument al eroilor neamului și va avea loc un ceremonial militar. Seara, de la ora 17,30, la Biblioteca Rosetti va avea loc un concert de pian la patru mâini (Corina Răducanu, Eugen Dumitrescu), iar de la ora 18,00 la Cinema Capitol va rula filmul „Unire și recunoștință – Centenarul Unirii”, prezentat de grl (r.) dr. Vasile Jenică Apostol, de preotul protopop Ioan Bârgăoanu, Vilică Munteanu și Bogdan Romandaș.
Pe 25 mai, la Biblioteca Rosetti va avea loc un concert de muzică folk susținut de Radu Captari. Iar ziua de duminică, 27 mai, va fi dedicată Centenarului filmului românesc, când la Cinema Capitol, de la ora 16,00, va fi vernisată expoziția „România: Evoluție 100 de ani” cu fotografii Agerpres, iar de la orele 16,15 și 18,00 vor rula filmele „Marea Unire: România la 100 de ani” și „Sunt o babă comunistă”, cu prezența regizorului Stere Gulea, care va dialoga cu publicul.

«Nu numai că eroismul nu se poate porunci, dar e cu neputință să-l răsplătești» – spunea Nicolae Iorga. Dar eu cred că suntem datori, dacă nu chiar obligaţi să încercăm şi tocmai de aceea, în anul Centenarului, la Oneşti organizăm o serie de manifestări grupate sub egida UNIRE ŞI RECUNOŞTINŢĂ, în semn de omagiu adus jertfei eroilor noştri. Vă invit pe toţi să luaţi parte la manifestările desfăşurate în perioada 21 – 27 mai, să ne cunoaştem istoria şi să ne cinstim înaintaşii. Glorie Eroilor Neamului.”
Nicolae Gnatiuc, primarul Municipiului Onești

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu