miercuri, 30 mai 2018

Percheziții DIICOT la cel mai mare exportator de lemn

Transportul de lemn la HS este controlat prin sistemul TimFlow

Procurorii DIICOT și structuri din poliție controlează, miercuri, 30 mai, sediul central al companiei Holzindustrie Schweighofer (HS), care are la Comănești fabrica Baco. Percheziții au loc și în alte 23 de locații din județele Brașov, Alba, Suceava, Hunedoara și Bihor la persoane fizice şi juridice, din care 4 la sediile unor instituţii publice. Prejudiciul estimat de anchetatori se ridică la 25 de milioane de euro. Societatea austriacă este acuzată că din 2011 până acum ar fi cumpărat lemn tăiat fără avize sau cu acte false și l-ar fi exportat.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul  2011 și până  în prezent, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat,  membrii grupului acționând în vederea deturnării licitațiilor publice organizate la nivelul unor direcții silvice pentru a-și asigura volume suplimentare considerabile de masă lemnoasă în vederea procesării, în fabrici specializate în tăierea și rindeluirea lemnului. În același scop, unii agenți economici au fost înlăturați de la licitațiile de masă lemnoasă și după caz, impuși alții. Totodată, în urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că, o parte din cantitatea de masă lemnoasă recepționată nu a fost evidențiată în documente contabile. De asemenea, în cauză există suspiciunea rezonabilă că o parte din masa lemnoasă recepționată provenea din săvârșirea unor infracțiuni de tăiere fără drept de arbori” - arată procurorii DIICOT. Potrivit acestora, membrii grupului infracțional organizat au beneficiat și de sprijinul unor funcționari publici.

HS cooperează cu autoritățile în ancheta DIICOT

Holzindustrie Schweighofer a comunicat că în această anchetă cooperează cu autoritățile și oferă tot sprijinul DIICOT. „Principiul fundamental al companiei este de a respecta întotdeauna legea și reglementările în vigoare din țările în care operează – se arată într-un comunicat al HS. Compania pune la dispoziția autorităților toate informațiile necesare pentru buna desfășurare a anchetei în curs și sprijină autoritățile prin toate mijloacele sale pentru o soluționare corectă a investigației, pe  baza unor date transparente. Compania nu a fost înștiințată de obiectul acestei investigații, dar este prima interesată în soluționarea rapidă și corectă a acestei situații”.
La începutul anului 2017, HS a implementat un plan de acțiune complex pentru a combate tăierile ilegale și pentru a sprijini dezvoltarea unei industrii durabile a lemnului în România. Compania a investit un milion de euro în consolidarea securității lanțului său de aprovizionare prin măsuri care depășesc cu mult cerințele legale și reglementările în vigoare din România. La un an de la implementare, compania a făcut public bilanțul acestor măsuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu