marți, 27 martie 2018

Restanțele bancare ale băcăuanilor au reluat scăderea


Restanțele bancare ale băcăuanilor au început din nou să scadă, în luna februarie, după o creștere de peste 1,5 milioane de lei în ianuarie. Luna trecută, restanțele erau mai mici cu aproape 134.000 de lei față de luna precedentă și au ajuns la 77, 79 de milioane de lei. Populația județului avea, la aceeași dată, credite bancare de peste 3,59 de miliarde de lei, în scădere față de 31 ianuarie, dar și economii mai mici, de 10 miliarde de lei - conform raportului făcut public de Banca Națională a  României.

Economiile băcăuanilor în băncile comerciale au scăzut față de luna precedentă cu aproape 167 de milioane de lei. În schimb, volumul creditelor a scăzut cu numai 16 milioane de lei. Dar, creditele curente sunt doar de 2,06 ori mai mari decât se cifrau în 2008, an de referință în asemenea comparații, fiind cel al declanșării cunoscutei crize economice. Iar băcăuanii s-au împrumutat mai mult în lei, mai puțin în valută.
Valoarea creditelor de consum a fost din nou în scădere, așa cum este și valoarea creditelor pentru locuințe.
În Regiunea Nord-Est, ponderea restanțelor în total credite acordate băcăuanilor a rămas la fel ca în ianuarie în luna februarie, dar rămâne la cel mai mic nivel din ultimii peste doi ani și cea mai scăzută între celelalte județe ale regiunii, de numai 2,16%, sub nivelul regional de 3,03%. Ponderea cea mai mare o au restanțele înregistrate în județul Vaslui (4,90%), dar în volum cele mai mari restanțe rămân cele din județul Iași, de 238,40 de milioane de lei, însă și volumul creditelor este cel mai mare în Iași, de 8.710 de milioane de lei. Valorile, în volum, pentru județul Bacău sunt la o treime față de cele din Iași.