sâmbătă, 30 septembrie 2017

Holzindustrie Schweighofer plantează un milion de puieți pe terenuri forestiere cu dificultăți de regenerareCompania Holzindustrie Schweighofer (HS), care deține și societatea Holzindustrie Schweighofer Baco, din Comănești, a lansat campania de reîmpădurire „Pădurea de Mâine”, deschisă oricărui proprietar privat de pădure și oricărei administrații locale. Proiectul este dezvoltat de Asociația Administratorilor de Păduri (AAP) și Universitatea „Ștefan cel Mare" din Suceava, cu sprijinul HS, și este menită să ajute proprietarii privați și administrațiile locale să regenereze suprafețe de pădure degradate din România, în următorii șapte ani. Proiectul Pădurea de Mâine va avea un puternic impact pozitiv asupra comunităților locale, implicându-le activ și contribuind în mod substanțial la conservarea resurselor forestiere, la prevenirea eroziunii, alunecărilor de teren și inundațiilor din zonele reîmpădurite.

Proiectul răspunde unei nevoi urgente de reîmpădurire a suprafețelor de fond forestier aflate în proprietate privată sau a administrațiilor locale. Pădurile au fost retrocedate în mai multe etape, iar diferite situații au dus, în unele cazuri, la degradarea acestora. Există subvenții pentru împădurirea terenurilor cu destinație agricolă, dar nu și mecanisme financiare care să susțină acțiunile de reîmpădurire.
AAP va gestiona lucrările de plantare și de îngrijire, iar Universitatea din Suceava va sprijini procesul de selecție și eșalonare a lucrărilor de regenerare folosind o metodologie științifică. Iar Holzindustrie Schweighofer va contribui cu managementul proiectului, finanțarea, voluntari pentru acțiuni, relaționarea cu comunitățile și o componentă educațională a proiectului.
Propunerile de suprafețe de plantare pot fi transmise prin www.padureademaine.ro, o platformă online în care potențialii solicitanți și orice parte interesată pot găsi informații despre proiect, metodologia și progresul acestuia.
Plantările vor avea loc anual, în fiecare primăvară și/sau toamnă, în funcție de locații, specii și condițiile meteorologice, iar lucrările de îngrijire vor continua timp de mai mulți ani după plantare în toate locațiile selectate.

În pădurile administrate de ocoale silvice private se derulează anual lucrări de regenerare artificială pe suprafețe ce însumează circa patru mii de hectare. Lansăm proiectul Pădurea de Mâine pentru a ne adresa situațiilor speciale întâmpinate în activitatea noastră, în care proprietarii nu au, din diverse cauze, capacitatea să realizeze lucrările de refacere a pădurilor deținute.
Dorel Fechete, director executiv al AAP


Trebuie să plantăm acum, astfel încât generațiile viitoare să aibă beneficiile ecologice, sociale și economice ale acestor păduri care vor avea nevoie de zeci de ani să ajungă la maturitate. Pădurea de Mâine va fi implementat în toate regiunile României, iar plantarea va urmări restabilirea tipului natural de vegetație forestieră în zonele selectate.
Trebuie să plantăm acum, astfel încât generațiile viitoare să aibă beneficiile ecologice, sociale și economice ale acestor păduri care vor avea nevoie de zeci de ani să ajungă la maturitate.
Ionuț Apostol, manager de proiect, Holzindustrie Schweighofer România

Ne-am angajat să sprijinim o silvicultură sustenabilă în România și, prin urmare, susținem în mod activ Pădurea de Mâine, proiect care va face ca multe suprafețe degradate să devină din nou păduri.
Dan Bănacu, directorul general al Holzindustrie Schweighofer România.

AAP este o organizație non-guvernamentală, apolitică, non-profit, asociația profesională a administratorilor de păduri. Asociația a fost înființată în anul 2004 și are statut de utilitate publică din anul 2015. Membrii asociației sunt 104 ocoale silvice private. Ocoalele din asociație administrează 1,5 milioane hectare de fond forestier, din proprietatea unităților administrativ teritoriale (64%), persoanelor juridice (30%) și fizice (6%).
Grupul Schweighofer își are originile într-o afacere de familie austriacă, cu peste 400 de ani de experiență în industria de prelucrare a lemnului. În prezent, Grupul este activ în industria de prelucrare a lemnului din Europa, având activități și în producția de energie din surse regenerabile, silvicultură și afaceri imobiliare. Divizia industrială a Grupului Schweighofer operează în România trei fabrici de cherestea și două fabrici de producție a panourilor din lemn precum și o fabrică de cherestea în Germania. Grupul este lider în industria europeană a prelucrării lemnului, având la momentul actual aproximativ 3.500 de angajați. Holzindustrie Schweighofer exportă produsele sale în peste 70 de țări din întreaga lume.