miercuri, 9 august 2017

Fermierii au manual nou de gradare a cerealelor, dar comercianții tot nu-l respectă



  • problema se discută în Guvern

Agricultorii au la dispoziție un nou Manual de gradare pentru cereale, conform căruia pot fi stabilite calitățile reale ale semințelor de consum depozitate și comercializate. Noul Manual este în varianta solicitată de cea mai puternică organizație profesională a fermierilor, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), condusă de fermierul băcăuan Laurențiu Baciu. Fermierii spun că vechiul Manual favoriza mai ales comercianții de cereale, dar reclamă că nici acum traderii (comercianții) nu respectă noul Manual.

Manualul de gradare este un instrument pentru stabilirea calității reale a semințelor de consum depozitate, o garanție că fermierii vor primi un preț corect pentru produsul lor în funcție de calitatea acestuia.
„Am cerut - a precizat Laurențiu Baciu - să stabilim clar anumiți indici, pentru că aceștia erau modificați de fiecare după interese. Normal, marfa trebuie să se încadreze la o anumită calitate, în funcție de parametrii ei, prin analize. Până acum, din neregulile perpetuate în acest sens s-a câștigat enorm, iar România are destul grâu, de exemplu, ba chiar nu atât cât se caută pe piață. Nimeni nu a rămas vreodată cu marfa pe stoc, pentru că 70% se cumpără de la recoltare”.
Sunt, practic, două tabere care dispută folosirea și respectarea Manualului de gradare: unii îl vor, alții nu. „Era un joc al traderilor – spune președintele LAPAR -, în care în fiecare an ei cumpărau marfă în baza celui mai slab indicator al recoltei (de exemplu glutenul, proteina etc.). Astfel și prețurile erau foarte mici. Am hotărât să se cumpere după un singur indicator, iar acesta este conținutul de proteină, pe lângă ceilalți factori de gradare. Și gradarea să se facă la prima vânzare, pentru a avea o situație clară asupra producției, altfel se făcea la fiecare mână și se spunea că ai vândut zece kilograme de grâu, chiar dacă ai obținut doar unul”.
Conform manualului, cerealele se împart în trei grade de calitate, în baza a patru categorii de factori de gradare, între care și conținutul de proteină. Acesta din urmă este de minim 12% la gradul 1, și de 11% la gradul al doilea. Gradul al treilea nu se normează la acest indicator.
Condițiile specifice țării noastre, precum și soiurile de grâu cultivate în România, oferă calități deosebite pentru grâul a cărei destinație o constituie panificația. Nu există grâu furajer, destinația produsului fiind dictată de interesele beneficiarului.

„Situația este cunoscută și la Ministerul Agriculturii, iar ministrul a promis că va discuta problema în Guvern. Dacă nu se vor lua măsuri, atunci va veni, după vacanța parlamentarilor, cu un proiect de lege privind condițiile în care vor circula cerealele în România”.
Laurențiu Baciu, președintele LAPAR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu