vineri, 2 septembrie 2016

Reprezentanți ai Biroului Regional UNICEF au vizitat județul Bacău



Scoala din Blăgești

Reprezentanții Direcție Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău i-au însoțit pe reprezentanții Biroului Regional pentru Europa Centrală și de Est și Comunitatea Statelor Independente (BRECECSI), Basil Rodriguez și Amirhossein Yarparvar, experți în domeniul sănătății și nutriției, în vizita de lucru pe care au făcut-o în județul Bacău în ultima zi a lunii august. Reprezentanții BRECECSI au fost însoțiți de Voica Pop și de Bobala Koo, de la Biroul UNICEF România.

Datorită succesului proiectului «Incluziune socială prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunității» și abordărilor inovative folosite – spune purtătoarea cuvânt a DGASPC, Simona Boghiu -, reprezentanții BRECECSI au vrut să afle direct de la cei implicați principalele rezultate ale proiectului, precum și provocările întâmpinate, cauzele și soluțiile care au fost definite pentru a le depăși”.
Oaspeții au ajuns în comuna Blăgești și au avut o întâlnire la Consiliul Județean Bacău cu reprezentanții instituțiilor partenere în acest proiect. Președintele Consiliului Județean, Sorin Brașoveanu, a subliniat că în majoritatea cazurilor copiii și familiile acestora se confruntă cu mai multe tipuri de lipsuri, motiv pentru care se impune o abordare intersectorială, așa cum este promovată de modelul serviciilor integrate: ”Este un model pe care-l așteptăm de ceva vreme și este ceea trebuie pentru a realiza eficient și eficace prevenirea separării copilului de familia. Modelul trebuie asumat de către autoritățile publice locale dar cel mai important este faptul că am reușit să colaborăm toate cele trei sectoare”. Reprezentanții BRECECSI și ai UNICEF au declarat că este pentru prima dată când au întâlnit cu adevărat un model de funcționare integrată a serviciilor (social-sănătate-educație) și ai opinat că sunt, cu siguranță, și alte țări care și-ar dori să-l implementeze.
Concret, pachetul cuprinde o serie de servicii în domeniul sănătății, protecției sociale și educației care pot fi acordate la nivelul comunității, având un caracter universal. Deși poate fi accesat de orice familie, acesta vizează în special copiii cei mai vulnerabili și familiile lor.
Întâlnirea de la Consiliul Județean
Prin aceste servicii se urmărește prevenirea și abordarea timpurie a unor probleme precum violența, sărăcia, sarcinile timpurii, bolile care pot fi prevenite, lipsa accesului la prestațiile bănești, abandonul școlar etc. Echipa de lucrători comunitari, care trebuie să existe în fiecare comuniate, formată din cel puțin un asistent social, un asistent medical comunitar și un consilier școlar, poate stabili nevoile pe care le au copiii vulnerabili și familiile lor, în funcție de acestea urmând să fie acordate ulterior serviciile.
Pachetul Minim de Servicii are un buget de 5,3 milioane de euro și este parte a modelului „Incluziune socială prin furnizarea de servicii sociale integrate la nivel comunitar” – Servicii Comunitare pentru Copii, o iniţiativă finanţată de Norway Grants (3,3 milioane de euro) şi din fonduri proprii UNICEF (2 milioane de euro).
Prin modelul testat în cele 45 de comunități din județul Bacău, UNICEF România sprijină 53.000 de copii, inclusiv prin furnizarea de servicii sociale și medicale pentru 19.000 de copii și asigurarea accesului la o educație incluzivă de calitate pentru 21.000 de copii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu