marți, 19 iulie 2016

Turismul băcăuan nu se teme de puciul din Turcia



Antalya
Turcia a devenit de mulți ani una dintre destinațiile turistice preferate mult de români. Evenimentele de acum cinci zile de acolo au bulversat oarecum situația, dar, cum orice monedă are două fețe, și atracția pentru vacanțe în Turcia rezistă. Peste 90.000 de turiști români au cumpărat, în acest an, vacanțe în Antalya, de exemplu. Circa 15% aveau plecarea în paradisul de la Mediterana chiar de la începutul acestei săptămâni și nu au renunțat. Mulți dintre turiștii aflați deja în vacanță în Turcia nici nu au auzit ce se întâmplă la Ankara și Istanbul, pentru că în vacanță cam rupi legătura cu lumea, mai ales cu media locală. Din surse oficiale, 11.000 de turiști se află în vacanță în Turcia, iar alții se pregătesc să ajungă acolo.

Stațiunile litorale ale Turciei sunt departe de evenimente

Cum văd băcăuanii această situație, ce fac cei care își doresc vacanțe în Turcia? Cum văd situația agenții de turism și turoperatorii?
Dumitru Nănescu, directorul general al celei mai mari agenții de turism din Bacău, Inter-Tour, vede o situație complexă în țara baclavalelor. „Nu știm cum va evolua situația – spune managerul Inter-Tour. Dar, deocamdată pe partea de chartere turistice totul decurge normal. Turoperatorii principali, titularii de chartere, au format celule de criză. Inclusiv patronatul ANAT (Asociația Națională a Agențiilor de Turism) a constituit o astfel de celulă.” La fel vede situația și managerul agenției Top Travel, Liliana Manole. „În Turcia – ne-a declarat managerul - au fost probleme numai în Ankara și în Istanbul. ~n zonele turistice, îndeosebi în Antalya, oamenii sunt însă liniștiți. Nu au fost probleme de nici un fel, nici în aeroport. Partenerii cu care eu lucrez în Antalya spuneau că au avut turiști individuali, iar vămile nu au fost închise cum s-a anunțat. Nu s-a stat la coadă, oamenii își văd de concedii. Este, așa, o stare de agitație, dar eu cred că se potolesc lucrurile.”

Cine vrea, poate renunța. Dar farmecul Antalyei învinge teama

Cine poate renunța la tentațiile culinare ale Turciei?
Agenții de turism au gândit măsuri pentru a preîntâmpina efectele crizei din Turcia. „Oricare turist care ar vrea să renunțe la vacanța în Turcia o poate face fără penalizări și este realocat – spune Dumitru Nănescu. Partea bună a lucrurilor este că peste 20% dintre solicitanți sunt deja  acolo, în vacanță. Nu se tem, pentru că stațiunile sunt foarte bine păzite, hotelierii și autoritățile guvernamentale au interes ca treaba să meargă bine, altfel vor intra și ei în criză. Solicitări pentru stațiunile din Turcia sunt în continuare din Bacău. Chiar și luni, 18 iulie, am vândut bilete, solicitate de patru familii. Oamenii sunt de tot felul: unii mai circumspecți, alții cu grijă pentru viața lor, dar și oameni care înțeleg că evenimentele de acum din Turcia au loc în centrele de putere, respectiv în Ankara și Istanbul. Cel puțin pentru Istanbul, speranța de turism normal s-a degradat pe termen lung. Pentru noi, important e că avem charter avion direct din Bacău spre Antalya, care circulă normal.”
Liliana Manole ne-a dat exemplul turiștilor care s-au întors din Turcia chiar sâmbătă. „Avem și turiști care ne-au întrebat dacă mai merg sau nu, dar nu se tem - a precizat managerul de la Top Travel. Nu, lucrurile nu sunt atât de grave cum s-a creat impresia, o arată și jurnaliștii care au ajuns acolo. Și eu intenționez să ajung în Turcia în toamnă, în concediu. Eu chiar cred că acum este o oportunitate să mergi, pentru că este primul an în care sunt tarife mai mici la turci. În Ankara și Istanbul sunt ceva probleme, dar în zonele de litoral, în stațiuni, nicio problemă.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu