joi, 2 iunie 2016

Ziua Internațională a Mediului celebrată în tot județul


Pădurea de la Bolătău, un colț de Rai al județului Bacău

Agenția pentru Protecția Mediului Bacău celebrează Ziua Mondială a Mediului, sărbărorită în fiecare an pe 5 iunie, printr-o serie de acțiuni menite să atragă atenția asupra necesității de a lua atitudine și de a acționa în folosul mediului și pentru sănătatea noastră - așa cum ne informează directorul executiv al instituției, Paul Toderică.

Astfel, pe 1 iunie a avut loc parada de modă ecologică în cadrul proiectului în parteneriat „Sănătatea mediului - sănătatea noastră” la Colegiul Național Pedagogic Ștefan cel Mare, din Bacău, iar pe 2 iunie este programat seminarul interactiv în proiectul în parteneriat „Sărbătoarea naturii”, la Colegiul Tehnic Ion Borcea, din Buhuși, cu prezentarea unor specii pe cale de dispariție din România și organizarea unei expoziții-concurs la temă.
Pe 3 iunie, pe raza Ocolului Silvic Fântânele are loc o acțiune educativă cu participarea unui grup de elevi de la Eco-Școala Alexandru Ioan Cuza, din Bacău. Manifestarea cuprinde un seminar de prezentare a biodiversității forestiere si a speciilor protejate, urmate de un concurs la temă, iar pe 6 iunie simpozionul „Ziua Mondială a Mediului”, la Școala Mihai Drăgan, pe tema biodiversității și speciilor protejate din județul Bacău și organizarea expoziției de fotografie și postere la temă. De asemenea, pe 7 iunie are loc simpozionul „Ziua Mondială a Mediului”, la Eco-Colegiul Henri Coandă, din Bacău, pe tema biodiversității și speciilor protejate din România și din județul Bacău, iar pe 8 iunie un seminar interactiv la Liceul cu Program Sportiv Bacău, cu prezentarea speciilor protejate de pe raza siturilor Natura 2000: Lunca Siretului Mijlociu și Lacurile de Acumulare Buhuși – Bacău – Berești, manifestare organizată cu sprijinul Centrului Regional de Ecologie Bacău.
                                             
Tema propusă de UNEP pentru sărbătorirea Zilei Mondiale a Mediului în anul 2016 – Nebuni după natură. Spuneți NU traficului ilegal cu specii sălbatice – Go wilde for life. Zero tolerance for the illegal wildlife trade - aduce în atenție necesitatea cunoașterii speciilor sălbatice de plante și animale vulnerabile și implicarea personală pentru protejarea acestora spre binele generațiilor viitoare. Este vorba de plante și animale amenințate la nivel local, național sau global – multe dispariții pe plan local putând conduce la extincția globală!
Intensificarea contrabandei cu specii sălbatice degradează constant biodiversitatea prețioasă a pamântului, deposedându-ne astfel de dreptul nostru la moștenirea naturală a planetei și conducând la ajungerea multor specii în pragul extincției. Uciderea și contrabanda cu specii sălbatice subminează economiile și ecosistemele țărilor care se confruntă cu aceste amenințări, alimentând crima organizată, corupția și insecuritatea la nivel planetar.
Uciderea speciilor sălbatice pune în pericol biodiversitatea iconică ca ex.: elefanții, rinocerii, tigrii, gorilele și țestoasele marine. În anul 2011, subspecia de rinocer Javanez a dispărut din Vietnam, iar ultimul exemplar de rinocer negru a dispărut din Camerun în același an. Gorilele au dispărut din Gambia, Burkina Faso, Benin și Togo, care vor fi urmate în curând de alte țări.
Eforturile intense de a controla traficul ilegal – incluzând politici mai eficiente, campanii de conștientizare și investiții în protejarea și conservarea speciilor în pericol -  au obținut destul de mult succes. Totuși, multe specii continuă să fie periclitate și au încă nevoie de efort dedicat și susținut de la fiecare dintre noi, pentru a întoarce balanța în favoarea lor.
Oricare dintre noi și oriunde am trăi, să spunem NU cu vorba și cu fapta, traficului ilegal de specii sălbatice vulnerabile, făcând prin aceasta diferența care va conduce la protejarea biodiversității mondiale. Cum putem face asta? Mai mulți oameni trebuie să înțeleagă răul pe care îl produce acest trafic ilegal asupra mediului, resurselor de hrană, comunităților și siguranței speciilor sălbatice. Trebuie să ne schimbăm obiceiurile și comportamentul astfel încât cererea de produse de contrabandă să scadă.  O conștientizare și o implicare mai bune obligă guvernele și organismele internaționale să adopte și să aplice legi comune pentru combaterea practicilor active de trafic ilegal cu specii sălbatice vulnerabile.

În fiecare an, mii de animale sălbatice sunt ucise ilegal de către rețelele organizate de contrabandiști, motivați de profit și lăcomie. Fac un apel către guvernele și comunitățile umane de pe glob să susțină campania Națiunilor Unite „Nebuni după natură”, care își propune să mobilizeze lumea pentru a stopa acest comerț distructiv. Protejarea naturii este esențială atât pentru umanitate cât și pentru planeta noastră.
Ban Ki-Moon, secretarul general al Națiunilor Unite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu