duminică, 15 mai 2016

Perla Moldovei își recâștigă numele. Stațiunea Slănic Moldova va deveni centrul balnelogiei din România



Slănic Moldova

 „Zilele Medicale ale INRMFB”, un eveniment științific inedit inclusiv pentru că s-a aflat la prima sa ediție, dar și pentru că a fost organizat de cel care dă ora exactă în baleneologia din România, Institutului Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie (INRMFB), în parteneriat cu Primăria orașului, ar putea fi începutul unui reviriment așteptat de peste 20 de ani în stațiunea Slănic Moldova. Simpozionul științific la care au participat, la finalul săptămânii trecute, circa 170 de specialiști în balnelologie din toată țara, și care va avea loc an de an aici, a fost apreciat de coordonatorul Departamentului de valorificare și cercetare a factorilor terapeutici din INRMFB, Lucian Mirescu, cercetător științific gradul III, drept „o ocazie de advertising, de a se determina recăpătarea interesului românilor, a încrederii lor în tratamentele oferite la Slănic Moldova”. Institutul, Ministerul Sănătății – a opinat Lucian Mirescu -, au ales această zonă pentru că ea poate deveni un fanion al Moldovei, dar și al întregii țări, prin modul de organizare, prin valorificarea factorilor naturali, dar și prin ceeea ce stațiunea oferă în serviciile de cazare, masă și recreere. Organizarea simpozionului a coincis cu redeschiderea, după mulți ani, a obiectivului care era emblema stațiunii, Hotelul Perla, acum o locație clasificată turistic cu patru stele.

„Vom face ca Slănic Moldova să fie centrul balneologiei din România, să fie stațiunea cu care noi toți ne mândrim” – ne-a declarat, la deschiderea simpozionului, primarul orașului, Adrian Șerban. Dorința sa are la bază zestrea naturală a stațiunii, o parte dintre factorii terapeutici de aici fiind unici în România, dar și atenția de care se bucură în ultimii ani Slănicul Moldovei din partea INRMFB și a Ministerului Sănătății. Sanatoriul din stațiune a fost preluat în administrare de Institut și oferă pacienților ceea ce nicio altă stațiune nu mai poate oferi: tratamente în ambulatoriu. De aceea, Zilele Medicale Balneare din acest an au avut două teme majore: valorificarea factorilor terapeutici din zonă și efectuarea procedurilor, a tratamentelor.

Mai preferă lumea tratamentele balneare?

Piscina Hotelului Perla
De mai bine de trei ani, de când Ministerul Sănătății a trasat INRMFB sarcina de a se ocupa de sanatoriul balnear din Slănic Moldova, medicul de recuperare medicală Delia Cinteză, conf. univ. dr. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, face naveta între București și stațiunea moldavă. Funcționarea sanatoriului a devenit proiectul său de suflet. „Am reorganizat sanatoriul, l-am redotat, a crescut calitatea serviciilor medicale și hoteliere – ne-a spus domna doctor. Am lucrat foarte mult în echipă, cu medicii din institut, care vin aici de câte ori este nevoie și dau consultații medicale. Ne-am atașat destul de mult de această zonă, ne place locul, ne plac oamenii, dar am constatat și că este nevoie de altfel de servicii medicale în această parte de țară, pentru că sunt mulți oameni cu boli pe care și le ignorau sau de care nu știau și care au găsit la noi o îndrumare și au ajuns, după aceea, pe calea cea bună în ceea ce privește sănătatea lor.”
Sanatoriul din Slănic are un număr limitat de paturi, dar tot timpul gradul de ocupare este complet. Se fac programări pe multe luni înainte. Oamenii știu că aceste cure balneare, cu ape minerale și cu alți factori terapeutici naturali le fac bine. „Ce nu știu, pentru că nu prea se mai face educație pentru sănătate – a precizat Delia Cinteză -, este când nu au voie să facă astfel de cure. Iar cu fiecare pacient care vine la noi încercăm să-i educăm, să le spunem când e indicată cura, când nu este, când le face bine, când le poate face rău.”
Lumea, însă, se schimbă, modernismul are astăzi tendințe surprinzătoare, legate mult de tehnologizare. Mai preferă lumea tratamentele balneare, ca pe vremuri? Delia Cinteză susține că da: „Tradiție în țară există pentru tratamentul balnear. A supraviețuit aceasta chiar dacă în ultima perioadă tratamentul balnear a căzut în desuetudine. Acum pare să se simtă un reviriment, iar noi ne străduim să fim o mică piatră la baza acestuia.”

Unde este situat Slănicul Moldovei în sistemul stațiunilor balneare

Zona izvoarelor
Factorii terapeutici naturali sunt o bogăție naturală, un dar de la Dumnezeu pentru Slănic – crede Lucian Mirescu. „Întâmplător sau nu – a precizat cercetătorul -, cei de aici au un beneficiu major, în sensul că în alte stațiuni nu sunt unii dintre factorii terapeutici proprii Slănicului Moldovei. La fel, în alte locuri nu se pot face tratamente pe baza gazului mofetarian, care aici poate fi făcut în Salina Târgu Ocna, din apropiere, nu sunt atâtea ape minerale diversificate, un bioclimat natural ca aici. Stațiunea Slănic Moldova are o formă de așezare și de organizare benefică în a urma unui tratament special. Ea este dispusă pe Valea Slănicului, separată de zona în care locuiesc efectiv slănicenii.”
Delia Cinteză a subliniat, însă, că Slănic Moldova are o formă de organizare aparte tocmai prin existența sanatoriului balnear, în care pacienții pot fi practic internați. Ei vin cu bilet de tratament, cu bilet de trimitere de la medicul de familie. Sunt astfel internați și tratați, spre deosebire de alte stațiuni în care cei care vin se cazează la hotel, au sau nu au parte de consult medical mai atent sau mai puțin atent, li se prescriu niște proceduri și cam atât. La Slănic Moldova li se prezintă proceduri de medicină fizică, fac cure balneare după indicația medicului, nu doar beau apă de la izvoare și doar atât.
Ceea ce-i lipsește sanatoriului, însă, sunt tocmai medicii. „Nu a venit aici niciun medic care să rămână, să asigure asistența medicală balneară - a spus domna Cinteză. Noi ne-am descurcat și am reușit să asigurăm asistența medicală balneară pentru că avem o echipă mare la Institut, cu oameni tineri, entuziaști. Vin aici, fac ce trebuie, dar nimeni nu vrea să rămână în stațiune. Iar aceasta cred că este cea mai mare problemă a asistenței medicale balneare în țară. Nu există ceva care să-i atragă, în detrimentul unor slujbe într-un oraș fie el și mai mic. Specialiști sunt mulți, dar se orientează către orașe. De fapt, e o tendință generală când e vorba de angajare. Da, în Slănic e mare nevoie de medici la Sanatoriul balnear. Cine ar veni cred că ar avea o satisfacție deosebită să lucreze aici, s-ar simți bine.”

Stațiunea cu brațele deschise și pentru turiști

Adrian Șerban
La Zilele Medicale Balneare așa l-am găsit și pe primarul Andrei Șerban: cu brațele deschise. Pentru primar simpozionul, dar și redeschiderea Hotelului Perla, vor rămâne două dintre evenimentele de marcă ale Slănicului. „Avem aici – ne-a clarat primarul - una dintre cele mai performante clinici balneare din România. Eu cred că acesta este rolul stațiunii Slănic Moldova: de a trata cu izvoarele sale naturale pe cei cu afecțiuni, dar noi trebuie să facem în așa fel încât să fie din nou stațiunea plină și de turiști. Acum ne ajută și Hotelul Perla, care corespunde tuturor cerințelor. Nouă ne place foarte mult și sunt mândru că s-au creat aici 100 de locuri de muncă și că investitorul intenționează să deschidă și alte obiective în stațiune”.
Fața stațiunii este acum alta. Izvoarele au fost reamenajate pe un proiect european în urmă cu circa doi ani. Iar pentru toți oaspeții primăria are deja o serie de oferte din domeniul sportiv. Chiar în această săptămână aici va avea loc, în perioada 19 – 22 mai, a doua etapă a Campionatului Național de Offroad din România, Trofeul Dacii Liberi. Dar sunt în pregătire pentru această vară și o suită de evenimene culturale, care vor face ca numărul turiștilor să crească. Și parcul stațiunii va arăta mult mai bine, pentru că astă-toamnă au fost plantați 3.000 de trandafiri. Dar proiectul la primarul ține foarte mult este Aqua Land-ul acoperit, cu patinoar, cu amfiteatru, cu terenuri de tenis și cu parcare etajată. Sperăm să-l punem în aplicare, pentru că recent s-a deschis măsura de finanțare europeană pentru acest gen de proiecte. Din acel moment Slănicul va avea cam tot ce trebuie pentru turism.

„Eu, echipa din primărie, cele două societăți în care Consiliul Local este acționar, societatea care se ocupă de curățenia stațiunii, de amenajarea parcurilor, cu lucrările de construcții și societatea care se îngrijește de rețeaua de apă, ne-am implicat în tot ce a fost necesar pentru ca stațiunea să arate mai bine. Iar toți turiștii sunt încântați de ceea ce găsesc aici. Astfel, cu o lună înaintea sărbătorilor de la 1 mai cele aproape 4.000 de locuri în pensiuni și hoteluri erau deja ocupate. Iar pe mine mă încântă că toți turiștii compară acum stațiunea Slănic Moldova cu stațiunile balneare cunoscute ale României (Borsec, Herculane, Soveja etc.), dar care au decăzut și unde nu mai ai de ce să te duci. Pentru că noi am reușit să refacem stațiunea Slănic Moldova cu adevărat atractivă”.
Adrian Șerban, primarul orașului Slănic Moldova

Hotelul Perla – emblemă tradițională în haine noi

Hotelul Perla astăzi
Nou, curat, elegeant, Hotelul Perla concurează acum din nou tot ce are Slănicul mai bun în materie de hotelărie. Cele patru stele din certificatul de clasificare turistică refac vechea emblemă a stațiunii, îi redau strălucirea de dinainte de anul 1990. Pproprietarul său, societatea Perla Moldovei, a schimbat în hotel tot. Managerul general Mihai Gospodin, om de turism din 1991, a părăsit Bucureștiul pentru a se ocupa de noul complex turistic cu 91 de camere, din care două apartamente prezidențiale de aproximativ 300 mp. Pe lângă cazarea de patru stele, aici mai sunt o piscină, un jacuzzi pentru 16 persoane, o piscină pentru copii, un centru de relaxare cu masaje și un fel de bază de tratament pentru bolile reumatice și gastrointestinale, dar și o sală de fitness dotată la standard
Mihai Gospodin
internațional, două restaurante, unul cu bucătărie internațioală și unul tirolez. Toate celelalte servicii susțin clasificarea de patru stele a hotelului – bar de zi, club de noapte și o parcare cu 60 de locuri (dar și pentru autocare), internet Wi-Fi gratuit și în lobby și în camere. O noutate este și terasa amenajată la ultimul etaj al hotelului, etajul al șaptelea, cu o vedere extraordinară spre munți.
Societatea Perla Moldovei este însă în plină dezvoltare. Astfel, încercă să repună pe piață legenda Slănicului, Hotelul Perla, dar se fac investiții pentru deschiderea a încă patru locații. Una se pare că va fi tot în Slănic Moldova, alte două în orașe mari din România.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu