marți, 19 aprilie 2016

150 de silvicultori băcăuani la mitingul pentru salvarea pădurilor României



Sindicatul Silvicultorul, din Bacău, va fi prezent cu 150 dintre membrii săi la mitingul de protest organizat, miercuri, 20 aprilie, în Piața Victoriei, pentru „salvarea pădurilor României”.

Mitingul are loc la mai puțin de două luni de la o acțiune similară, organizată și atunci de Federația pentru Apărarea Pădurilor (FAP), organizație non-guvernamentală care cuprinde membri ai Academiei Române, ai Academiei de științe Agricole și Silvice, ai Societății inginerilor silvici ”Progresul Silvic”, ai Confederației Consilva, ai Asociației Constructorilor Forestieri din România, ai Asociației Pensionarilor Silvici din România și ai Asociației Proprietarilor de Păduri din România.
Mitingul de acum – ne-a declarat liderul Sindicatului Silvicultorul, Silviu Geană, care este și secretarul general al Confederației Consilva – sunt aceleași cu cele de acum două luni, pentru că nimic nu s-a mișcat în acest sens. Practic, protestatarii cer din nou modificarea HG 924/4.11.2015 pentru aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, întrucât prevederile acestui HG constituie o amenințare la menținerea și gospodărirea durabilă a pădurilor proprietate de stat și la siguranța națională.
„Deși solicitarea de modificare a acestui Regulament a fost susținută de FAP prin demersuri scrise și prin acțiuni de pichetare a Guvernului în perioada noiembrie - februarie, Departamentul Păduri a postat abia în data de 17 martie 2016 un Proiect de modificare a HG 924/2015. În Proiect nu au fost luate în considerare propunerile FAP și nu au fost luate în considerare nici propunerile Romsilva, regie care administrează și răspunde de modul de gospodărire a pădurilor statului.
„Proiectul de Regulament de valorificare a masei lemnoase din pădurile proprietate publică elaborat de Departamentul Păduri – spune Marian Stoicescu, președintele FAP - constituie o lovitură dată Romsilva, administratorul pădurilor statului, eliminându-se statul de la lucrările de gospodărire a pădurilor proprietate de stat și poate fi folosit de grupurile de interese în scopul de a accede la o parte din pădurile statului, la lemnul ce se recoltează din aceste păduri, de a accede la dotările, utilajele, clădirile și instalațiile Romsilvei pentru exploatarea și prelucrarea lemnului.”
Vom reveni cu amănunte de la mitingul din Capitală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu