marți, 17 noiembrie 2015

„Sărutul” lui Brâncuși în variantă vegetală




Celebrele sculpturi intitulate „Sărutul” ale lui Constantin Brâncuși și-au găsit, în această toamnă, o replică în regnul vegetal. Vlad Marin, din satul Tescani (comuna Berești Tazlău) a dat, în grădina casei sale, peste o astfel de variantă, atunci când s-a hotărât să scoată din pământ morcovii semănați în primăvară. Mare i-a fost uimirea când a dat peste un „cuplu” de morcovi îmbrățișați cu tandrețe exact cum o fac uneori oamenii.
Imaginea ciudatelor rădăcini vegetale seamănă izbitor cu aceea a unora dintre cele șase variante ale cunoscutelor opere cu acest titlu ale celebrului sculptor român, lucrate cu începere din anul 1907. Despre una dintre opere se spune că în ea Brâncuși a vrut să sintetizeze permanența și biruința iubirii în confruntarea ei cu moartea.
De fapt, varianta este monumentul funerar al Tatianei Rachevski, o tânără care s-a sinucis din dragoste. Despre această varianta a „Sărutului”, Brâncuși spunea: „Este simplă, răscolitoare și calmantă... Lucrând ca de obicei îndelung la această sculptură, mi-am dat seama cât de îndepărtată poate fi oglindirea formelor exterioare a doi oameni de adevărul esențial.”
Varianta vegetală din Tescani a Sărutului poate, însă, simboliza tocmai triumful vieții asupra morții, un semn pe care natura ni-l dă uneori tocmai pentru a nu uita raport fundamental dintre viață și moarte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu