miercuri, 21 octombrie 2015

ADR Nord-Est a organizat o dezbatere publică la Bruxelles


Primarul Moineștiului, Viorel Ilie, la dezbaterea de la Bruxelles

Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-est (ADR Nord-Est), în calitate de organism intermediar regional pentru Programul Operațional Regional în România, a organizat în cadrul săptămânii „Open Days 2015”, eveniment care a avut loc la Bruxelles sub auspiciile Comitetului Regiunilor și ale Comisiei Europene, dezbaterea publică „Modernizarea orașelor europene mici și mijlocii prin măsuri inteligente și durabile – provocări actuale și perspective pentru viitor”. În acest an, Open Days au fost dedicate dezvoltării regionale și urbane, pe parcursul căreia au fost analizate provocările și oportunitățile generate de nou reformata politică de coeziune 2014 - 2020.
Sesiunea de networking animată de Gabriela Macoveiu, director de Cooperare și Dezvoltarea Afacerilor în ADR Nord-Est, cu sprijinul lui Willem Reek, strateg principal al Alianței Provinciilor din Nordul Olandei, a pornit de la ideile principale emise de participanții la dezbaterea publică. S-a subliniat că orașele mici și mijlocii, înfloritoare și dinamice, pot juca un rol important pentru bunăstarea zonelor rurale învecinate. Ele sunt esențiale pentru evitarea depopulării rurale și migrarea către zonele urbane și pentru promovarea dezvoltării teritoriale echilibrate.
Agenda Urbană a UE și Convenția Integraăa a Primarilor privind Schimbările Climatice și Energia reprezintă cele mai importante repere de care administrațiile publice urbane trebuie să țină cont în stabilirea țintelor și obiectivelor strategice 2020 pentru pentru orașe incluzive, verzi și durabile. Suma finanțărilor europene disponibilă la nivelul UE pentru perioada de programare 2014-2020 pentru orașele mici și mijlocii este generoasă. Fondurile Structurale și de Investiții Europene vor oferi sprijin pentru creșterea capacității administrative a autorităților publice urbane în vederea îndeplinirii obligațiilor asumate prin acordurile de parteneriat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu