sâmbătă, 25 iulie 2015

Restanțele bancare ale băcăuanilor au scăzut substanțial



  • creditele și economiile au crescut
Restanțele la returnarea creditelor bancare ale băcăuanilor au scăzut substanțial în luna iunie, cu aproape 11,6 milioane de lei, după un ușor avânt, de numai 1,6 milioane în luna mai. Se întâmplă după o perioadă de scădere a volumului lor, care a început în luna septembrie. În ianuarie, față de decembrie 2014, scăderea volumul restanțelor bancare a fost cu peste 95 de milioane de lei. În luna februarie au crescut din nou, după care scăderea a fost continuă. Restanțele au ajuns, astfel, la sfârșitul lunii iunie – conform raportului făcut public de Banca Națională a României - la puțin peste 300 de milioane de lei, în timp ce economiile în bănci erau de peste 8 miliarde de lei, în creștere ușoară față de luna mai. Din ianuarie, scâderea a fost cu peste 74 de milioane de lei, cu toată creșterea de aproape 15 milioane de lei din februarie.
În schimb, creditele contractate erau de de 3,88 de miliarde de lei, în creștere cu peste 92 de milioane de lei. Pentru comparație, este de remarcat că, față de anul 2013, în 2014 economiile în bănci au crescut cu 749 de milioane de lei, iar creditele au scăzut cu 284 de milioane de lei. Numai față de luna noiembrie, în decembrie 2014 volumul creditelor scăzuse cu 148 de milioane de lei.
Conform situației de la începutul lunii iulie, băcăuanii au solicitat băncilor credite în lei de peste 2,3 miliarde de lei, iar în valută la echivalentul a 1,58 de miliarde de lei. Creditele restante rămân, în continuare, mult mai mici decât economiile, dar de numai 7,98 de ori mai mari decât cele din luna octombrie 2008 (adică față de începutul crizei economice), când au ajuns la numai 37,7 milioane de lei. Este de înțeles că rezidenții au cel mai mare volum de credite, de peste 1,57 de miliarde de lei, pe când nerezidenții stau la peste 2,28 de milioane de lei.
Valoarea creditelor de consum a ajuns la peste 356 de milioane de lei, iar a creditelor pentru locuințe la aproape 471 de milioane de lei. Volumul creditelor de consum este în ușoară scădere, așa cum este și volumul creditelor pentru locuințe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu