duminică, 12 iulie 2015

156 de ani de statistică românească


Statisticienii din Bacău, de ziua lor

Direcția Județeană de Statistică (DJS) Bacău marchează astăzi, 12 iulie, aniversarea a 156 de ani de la înființarea sistemului oficial de statistică românesc, care a avut loc pe 12 iulie 1859, când domnitorul Al. I. Cuza a sancționat amendamentul proiectului de lege pentru înființarea Oficiului Central Statistic. A doua duminică din iulie este, astfel, dedicată sărbătoririi Zilei Statisticianului.
Domnitorul Al.I. Cuza a unificat, practic, pe 12 iulie 1859, cele două instituții de statistică din Moldova și țara Românească. Din anul 2002 s-a instituit ca în preajma zilei de 12 iulie să se sărbătorească Ziua Statisticianului.
DJS Bacău funcționează ca instituție publică cu personalitate juridică, în subordinea Institutului Național de Statistică (INS). „Colectivul nostru de specialiști – spune directorul executiv al instituției, prof. univ. dr. Eugenia Harja – a fost prezent și și-a adus contribuția la toate transformările profunde care s-au produs în statistica românească de-a lungul anilor, fiind interfața dintre furnizorii de date și INS, cel care a prelucrat datele primare și a produs indicatorii statistici la nivel național, pe regiuni de dezvoltare și la nivel județean. Munca statisticienilor din teritoriu, uneori privită simplist doar ca o colectare de date, ca o însumare de cifre, desconsiderată de unii, apreciată de alții, este de fapt complexă și presupune în primul rând disciplină, cunoștințe complexe de specialitate, competență, ușurință în utilizarea calculatorului, lucru în echipă și nu în ultimul rând mult suflet. Chiar dacă ei prelucrează cifre «seci» și «reci», rebuie să le transforme în informații mai ușor de perceput de marele public, dar și de specialiști, în cifre mai «calde», ca și oamenii din spatele lor.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu