miercuri, 3 iunie 2015

Primul forum zonal de arhitectură și urbanism în Bacău



Filiala Teritorială Bacău-Neamț a Ordinului Arhitecților din România organizează, în perioada 5-7 iunie, primul forum zonal de arhitectură și urbanism dedicat proiecției de viitor a teritoriului Moldovei, limita de Est a Europei de pe ambele maluri ale Prutului, „Moldova Reper 2030”.
Evenimentul, care va avea loc la Centrul de Afaceri și Expoziții, din Bacău, cu începere de astăzi, 5 iunie, de la ora 14,30, este gândit ca un mix intens și bogat de prezentări și dezbateri menite să evidențieze și să aducă în atenția opiniei publice, a specialiștilor și factorilor decizionali vasta problematică a organizării teritoriale, a căilor de comunicație, a stării demografice și a condițiilor de mediu specifice acestei zone geografice, considerată la ora actuală unul din polii sărăciei în Europa.  
Peste 120 de personalități de anvergură din domeniul arhitecturii și urbanismului din România și Republica Moldova, împreună cu membri ai comunității de afaceri și ai autoritaților centrale și locale, vor analiza posibile soluții pentru viitorul dezvoltării echilibrate a acestui teritoriu pe care trăiesc circa zece milioane de oameni, vor aborda cu spirit critic contextul actual și vor avansa idei și viziuni constructive și aplicabile pentru ca zona Moldovei să devină în termen scurt, un reper al dezvoltării investiționale într-un mediu curat, având ca obiectiv alinierea nivelului de trai al populației, al gradului de confort și al peisajului urban, la standardele regiunilor dezvoltate ale Europei. 
„Filiala Teritorială Bacău-Neamț a Ordinului Arhitecților din România – spune arh. Liliana Bârgu, președinta filialei - își propune abordarea unei atitudini percutante în fața inerției, apatiei, mediocrității și prostului gust care afectează peisajul urban și nivelul de civilizație în multe spații publice din orașele noastre. Dorim să afirmăm necesitatea reconsiderării autenticului și specificului arhitectural al localităților din zona  Moldovei, integrându-i în mod armonios repere constructive moderne și vă invităm să vă alăturați demersului nostru imaginând inițiative curajoase și eficiente.”

Programul zilei de 5 iunie

ora 14:30
DESCHIDEREA CONFERINȚEI. Cuvânt de deschidere, alocuţiuni

ora 15:00
PODURI PENTRU ROMÂNI
Abordări actuale şi perspective ale dezvoltării economico – sociale şi a relaţiilor dintre Regiunea de Nord-Est a României şi Republica Moldova.
Moderator
Arh. Constantin AMÂEI- Coordonator al Proiectului cultural „MOLDOVA REPER 2030″
Prezinta:
  • Conf. dr. arh. Mircea GRIGOROVSCHI – Coordonator Biroul Teritorial Nord-Est al Registrul Urbaniștilor din România, Prodecan la Facultatea de Arhitectură „G. M. Cantacuzino” Iași; – scurta prezentare RUR.
  • Arh. Iurie POVAR – Preşedinte al Uniunii Arhitecţilor din Republica Moldova,-Chişinău. Director Institutul Național de Cercetări și Proiectări „Urbanproiect” Chișinău.
  • Arh. Anca GINAVAR – Şef serviciu Amenajarea Teritoriului si Urbansim – Ministerul Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice;
  • Ing.Doru SIMOVICI – Preşedinte Camera de Comerţ şi  Industrie Bacău;
  • Dezbateri
ora 16:30
VERNISAJUL EXPOZITIEI „NICOLAE PORUMBESCU”
Prezinta C.arh. Gyure LUDOVIC Director al Casei de Cultură a Sindicatelor Satu Mare
PAUZĂ DE CAFEA

ora 17:00
FUNCŢIONAL, ESTETIC, PRIETENOS
Restructurarea urbană în principalele oraşe de pe cele două maluri ale Prutului. Soluţii. Asemănări şi diferenţe.
Moderator
Arh. Constantin AMÂEI- Coordonator al Proiectului cultural „MOLDOVA REPER 2030″

Prezintă:
  • Dr. arh. urb. Nicolae ŢARĂLUNGĂ – Director IHS România;
  • Arh. Sorin GABREA – Director General Western Outdoor,  șeful Comisiei Tehnice de Urbanism de pe langă Primaria Capitalei;
  • Arh. Mihail KAREŢKI – Arh. Şef Institutul Municipal de Proiectări „Chişinăuproiect” Republica Moldova;
  • Arh. urb. Alexandru ŢĂRANU – Arh. Şef Oraş Orhei Republica Moldova;
  • Dr. arh. Sorin NISTOR - Facultatea de Arhitectură „G. M. Cantacuzino” Iaşi;
  • Arh. Constantin AMÂIEI – Director VANEL-EXIM Bacău;
  • Dezbateri

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu